Наградиха новите 5 български ЕДЕН дестинации

Наградиха новите 5 български ЕДЕН дестинации

0 коментара
Наградиха новите 5 български ЕДЕН дестинации

ЕДЕН е акроним на European Destinations of Excellence („Най-добри европейски дестинации“). Целта на инициативата е да се промотират нововъзникващи и все още малко познати райони, разработили специфични услуги на база местните природни ресурси и инфраструктурата за здравен и балнео туризъм.

Министър Николина Ангелкова откри тържеството и връчи Плакетите на общините финалисти Костенец, Самоков (дестинация с. Белчин), Баните, Сапарева баня и Ардино. Конкурсът на Министерството на туризма за тяхното класиране бе по проекта на ЕС „Здравен и балнео туризъм GRO/SME/18/C/065 – Bulgaria Sanus per Aquam”. Той е финансиран по Програмата за конкурентоспособност на малките и средните предприятия (2014–2020 г.) COSME и стартира през април 2019.

На Церемонията за награждаване присъстваха представители на общините финалисти, ма търистически организации и журналисти.

1826-1.jpg

Преди дни бяха връчени и Годишните награди в туризма.

Първо място в категория „Духът на България“ завоюва Пролетен събор „Китна Тракия пее и танцува“- Хасково. Второ място гласувалите са отредили на Празник на розата-Стрелча, а трето – на Фестивал на кестена-Петрич.

Министър Ангелкова връчи първата награда в категория „Туристическа дестинация“ на зам.кмета на Петрич Илиана Попова за кандидатурата на местността Рупите. Второто и третото отличия отидоха съответно за община Cапарева баня и антична вила „Армира“-Ивайловград.

Повече информация за събитията – на http://www.tourism.government.bg