Традициите срещат Бъдещето в работилници по художествени занаяти

Традициите срещат Бъдещето в работилници по художествени занаяти

0 коментара
002-scaled.jpg

Традициите срещат Бъдещето в работилници по художествени занаяти

002-scaled.jpg
002-scaled.jpg
002-scaled.jpg
002-scaled.jpg

Имат ли бъдеще занаятите в България, отива ли си, заедно със старите майстори, тази многовековна, исконно българска традиционна култура? Само образците в музеите ли ще ни напомнпт за нея в не толкова далечното бъдеще?

Статистиката е безкомпромисна.

Майсторите занаятчии, които са запазили традициите и технологията на производство са почти на изчезване. в цялата страна, включително и в Софийския регион. Нищожна е приемствеността в семействата им, намалява приемът в „занаятчийските“ училища.

В същото време, туристическият бранш се развива, което е възможност за дребни арт предприемачи, занаятчии да създават и продават автентични традиционни и модерни арт изделия и сувенири..

Това е, което мотивира екипа ентусиасти от сдружение „Подкрепа за дебют“, за пореден път да организират своите занаятчийски работилници. В които да срещнат уменията на старите майстори с детското любопитство. Да провокират траен интерес и надградят умения на студентите, включени в проекта. „Традициите срещат бъдещето“.

В рамките на проекта, са организирани работилници по керамика, по художествено плетиво и съвременни приложни изкуства. Обучението се организира от майсторите керамици Доля и Веселин Андрееви, майсторката на художествено плетиво Елена Ганева , дизайнерката Светла Димитрова... в две ученически групи – в 160 ОУ и 176 ОУ в район Нови Искър , една сборна група в село Локорско и една студентска група. Тази среща на мъдростта и опита на старите майстори с жизнерадостта и любопитството на децата и младите хора е емоционална и зареждаща и за двете страни.

Основните цели на Проекта са привличане на млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните художествени занаяти, като част от българското и европейско културно наследство и запазването на автентичните похвати и техники на старите майстори с възможностите на кинодокументалистиката. Филмът, който се създава от професионален екип, ще отрази запазените и живи местни традиции и занаяти, в крайградските селища от Южния склон на Софийска Стара планина, район Нови Искър и включването на младите хора, за да продължи традицията

Вратите на Ателито „Подкрепа за дебют“в читалището на село Локорско са отворени и за свободен достъп. Всяка събота след обяд - до края на юни там ви очакват отдадени на каузата майстори. На 30 минути от Лъвов мост.

А прекрасните поляни, билки и пейзажи, удобни еко маршрути и вело пътеки са сред екстрите на Дестинация Локорско. В София, но не съвсем.... Проектът се изпълнява от сдружение „Подкрепа за дебют“, с финансовата подкрепа на Програма Култура на Столична община.