„Grow with Google“ с официален старт в България


Тази програма има за цял да обучи дигитално 1 милион европейци до 2020 година. Събитието бе открито от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, в присъствието и на Анетe Крьобер-Риел, старши директор Публични политики и връзки с правителствата в „Google“.

В България Програмата се осъществява с подкрепата на Министерството на икономиката и БТПП. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев съобщи, че ще бъдат инвестирани 10 млн. лв. в подкрепа на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и ще бъдат отпускани под формата на ваучери. “Свидетели сме на повсеместно дигитализиране на икономиката - процес, на който не трябва да гледаме като заплаха, а като възможност, която да използваме максимално ефективно”, каза заместник-министър Александър Манолев и акцентира, че именно затова Министерството на икономиката застава зад инициативата на Google. По думите му броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна.

„Законовите бариери за електронен обмен на данни трябва да бъдат преодолени, за да може компаниите и гражданите изцяло да се възползват и да осъществяват дейностите си, комуникирайки чрез интернет - както помежду си, така и с администрацията. Това заяви главният секретар на БТПП Васил Тодоров. Той подчерта, че БТПП е организацията, учредила Съвет GS1 България – познат у нас най-вече с дейността по издаването на баркодовете. Международната организация GS1 в световен план работи с големи софтуерни компании, в частност и с Google, като в рамките на общи проекти целят усъвършенстване на начините на представяне на продуктите в интернет и тяхната по-лесна достъпност. „Нашият ангажимент по стартиралата програма е да предоставим логистика за бъдещи обучения, като оказваме съдействие, за да се повишат дигиталните умения на българските предприемачи. Оставаме на разположение за обсъждане и на други инициативи на Google“, заключи Васил Тодоров.

Grow with Google с официален старт в България

В рамките на събитието се проведе дискусия "Цифрови умения - Нови възможности за развитие на местните бизнеси", в която заедно със заместник-министър Манолев участие взеха и евродепутатът Ева Майдел; Григорис Зарифополус, регионален мениджър за Гърция, България, Кипър и Малта в Google; Саша Безуханова, основател на Move.bg и Добромир Иванов, член на борда на Българската стартъп асоциация – BESCO.

Повече на http://www.mi.government.bg/bg/news