Рангел Матански е българският участник за Европейската награда за млади фермери


Тази година Европейският конгрес на младите фермери, в рамките на който е конкурсът “Европейска награда за млади фермери”, ще се проведе за четвърти път.

Рангел Матански е победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери. Той е говедовъд, трето поколение земеделски стопанин. През 2012 г. създава втората в България организация на млекопроизводители „Фермерско мляко“ от седем семейни говедовъдни ферми. Рангел Матански ще представлява България в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел. Българското издание на конкурса се организира от евродепутата Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.

Отличие за най-социален проект получи Петър Наков от село Бачевци, който заедно със семейството си отглежда коне и подпомага деца със специални потребности. За най-интергриран проект признанието отиде при Петър Петров от габровското село Съботковци. Той се занимава с млечно говедовъдство. Грамота имаше и за проекта на Теодора Вълова от село Писарово, Плевенско, която е започнала бизнеса си с 50 овце, но днес броят им е достигнал 1000. Денис Дурал от силистренското село Брадвари, който се занимава с биологично пчеларство и отглежда шафранов минзухар, си тръгна с грамотата за най-предприемчив проект.

115 млн. евро са разпределени през миналия програмен период на над 5700 млади стопани. До момента одобрените заявления по мярката за млад фермер за програмния период 2014-2020 г са 1386. Между тях ще бъдат разпределени субсидии в размер на над 67 млн. лв.

Европейският конгрес на младите фермери, организиран от Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, е най-мащабното събитие, посветено на младите земеделски производители от цяла Европа. Форумът е признание за ролята на младите земеделци за бъдещето на аграрния сектор и платформа за обмен на добри практики и опит. В рамките на конгреса ежегодно се връчва Европейската награда за млад фермер за най-успешните проекти на млади фермери от страните-членки.

През 2015 г. евродепутатът Владимир Уручев бе определен за посланик на Европейския конгрес на младите фермери за България и организатор на конкурса на национално ниво. При избора си на български победител журито се води от няколко основни критерия – използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез използването на иновативни методи в селското стопанство.

Повече на http://agrozona.bg

Рангел Матански е българският участник за Европейската награда за млади фермери