България предлага туризъм за четири сезона на изложението в Берлин


На най-голямото туристическо изложение в света ITB Берлин, което продължава до 12 март 2017 г., България се представя с национален щанд от 400 кв. м, организиран от Министерството на туризма. Фокус е потенциалът на страната, като целогодишна туристическа дестинация. Сред основните продукти и услуги, които се предлагат на вниманието на професионалистите и на крайните потребители, са оферти за лятна морска почивка, зимен ски туризъм, културно-исторически и опознавателни маршрути, балнео и СПА процедури, еко и селски туризъм, планински маршрути и др. Все по-голяма популярност сред немските туристи добиват опознавателните маршрути. На българския щанд, като атракции, се правят дегустации на вина, плетат се мартеници, които се връзват на посетителите. Новост е представянето на България с очила за виртуална реалност, с които могат да се видят атрактивни туристически забележителности.

Министерството на туризма демонстрира и българските EDEN дестинации - European Destinations of ExcelleNce („Най-добри/отлични европейски дестинации“). Инициативата е на Европейската комисия и популяризира устойчивото развитие на туризма в Европейски съюз. В България EDEN дестинациите са 12, , избрани са с три национални конкурса, по темите културен туризъм, защитени територии и акватик туризъм. Това са Белоградчик, Луковит, Враца, Силистра, Каварна, Природен парк „Странджа“, Кърджали, Казанлък, Белица, Сандански, Сапарева баня и Кюстендил. Присъствието на ЕДЕН-дестинациите на изложението е допълнителна възможност с тях да се запознаят както потенциалните туристи, така и ангажираните в туризма професионалисти ( туроператори, организации за устойчив туризъм,) и е предпоставка за генериране на допълнителен туристически интерес към тези географски райони. По време на международното изложение ITB в Берлин, България се представи и като част от проекта на ЕС "Култура и СПА. Римските СПА курорти в Европа".

Събитието се откри от министъра на туризма Стела Балтова, ръководителя на проекта Тобиас Биленщайн и Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. В рамките на Международното изложение ITB в Берлин, министър Стела Балтова се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН Талеб Рифай. Те разговаряха за мястото на България като туристическа дестинация в национален, регионален и глобален план.

Повече информация и снимки на http://www.tourism.government.bg