Кръгла маса в БТПП обсъди ролята на иновациите в електрониката и електротехниката

Кръгла маса в БТПП обсъди ролята на иновациите в електрониката и електротехниката

0 коментара

По данни на БНБ, износът на електронни и електрически изделия, мехатроника общо, за 2015 г, изпреварва износът на мед. Презентация на тема: „Актуално развитие на иновациите в електрониката и електротехниката в Република България”, направи доц.Румен Атанасов, председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката .” В този сравнително много добре работещ подотрасъл на българската индустрия работят при средна работна заплата 900 лв над 43 000 инженери и работници, които реализират общ обем на продажби над 1,6 млрд лв. Секторът имаше конкурентно предимство намеждународните пазари още преди 1989 г. За жалост, руския пазар е безвъзвратно загубен, но секторът се представя много добре на вътрешно европейския пазар, в Близия Изток. Експортният дял е над 80%.. По данни на БНБ износът на електонни и електрически изделия , мехатроника общо за 2015 г, изпреварва вече износът на мед и медни изделия. Слабост на сектора е дефицитът на модерни лаборатории., защото не се натоварва пълноценно и възвръщаемостта на вложените инвестиции бавно се възвръща. Изходът е в създаването на клъстери, и обща инвестиция. Доц. Атанасов изтъкна и още една слабост, това, че мениджърите в сектора са все още самоуки.

Кръгла маса в БТПП обсъди ролята на иновациите в електрониката и електротехниката

Втората презентация на тема: „Нови разработки за електромобили” направи известният учен и изобретател проф.Енчо Попов, който неотдавна бе награден от президента на Република България с най-високото българско отличие орден „Стара планина”, първа степен за изключителни научни постижения. Част от тях са внедрени във фирма „Алмот”, гр.Стара Загора.

Към кръглата маса бе проявен изключителен интерес. Участваха представители на бизнеса, както и представители на браншови организации при БТПП, с предмет на дейност в областта на производството и реализация на изделия от електрониката и електротехниката . В последвалата дискусия, продължила повече от час, позитивни предложения и препоръки за подобряване на връзката на науката с представителите на бизнеса от подотрасъл „Електроника и електротехника” направиха: Иван Куков, управител на водещата фирма за производството и монтажа на елтабла и на фотоволтаични панели ФИЛКАБ, акад.Никола Съботинов, както и Боян Захариев и Грета Ганчева, представители на Индустриален клъстер „Електромобили“. Те информираха присъстващите” които са представили неотдавна в ЕП в Брюксел разработка на проф.Енчо Попов. Доц.Георги Райчевски направи пояснения и свои предложения за предстоящата за отваряне през месец декември 2016 г. схема по ОПИК „Развитие на клъстерите в България”. На Информационния ден присъстваха и представители от браншови организации при БТПП, с предмет на дейност в областта на производството и реализация на изделия от електрониката и електротехниката.

Кръглата маса бе по инициатива на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) на тема: „ Ролята на иновациите за повишаване на конкурентоспособността на електрониката и електротехниката в Република България”. Тя бе модерирана от доц.д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП.

Кръгла маса в БТПП обсъди ролята на иновациите в електрониката и електротехниката