Връчиха наградите от конкурса „Млад изобретател 2016“


Конкурсът се провежда за трета поредна година, с финансовата подкрепа на „Овергаз“  и в партньорство с Българската стопанска камара. Oрганизатор е Фондация «Миню Балкански».
Домакин на събитието бе  БСК, където младите хора  представиха  разработките си пред  медии и специалисти.
Наградените проекти са в сферата на пътната безопасност, зъбната хигиена, ранното предупреждение при бедствия и аварии, и съхраняването на личните данни. Почти всички проекти включват софтуерни компоненти, което показва интереса и възможностите на младите изобретатели в сферата на информационните технологии.
Първото място в конкурса спечели Димитър Рангелов от СПГЕ „Джон Атанасов“-София,  за разработената от него система за организация и регулиране на движението по пътищата.
На второ място е Камелия Кирилова от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Г. Победоносец“ –  Костинброд, за разработката „Дъвка от медицински въглен за почистване и избелване на зъбите без странични негативни ефекти за емайла“.
Третата награда е за Селин Шемсиева и Мартин Николаев от МГ „Баба Тонка“ – Русе, за проекта им „Пътен Автоматичен КОнтрол на СкоросТта – ПАКОСТ“.
За отличното им представяне в конкурса с грамоти бяха отличени:
Димитър Иванов Генев от Образцова математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" - гр. Пловдив, за устройство, което се вгражда в шапката на туриста, с помощта на което могат да се зареждат мобилни дигитални устройства по време на продължителни походи в планината;
Николай Ангелов Кадиев и Делчо Апостолов Гърмидолов от Професионална гимназия по електротехника и електроника - гр. Пловдив, за измервателно устройство, което следи, регистрира и анализира електропотреблението в едно домакинство, като изпраща (по GSM и/или Интернет) информация до собственика в реално време;
Николай Георгиев Чотров и Георги Деянов Окадаров от Професионална гимназия по електротехника и електроника - гр. Пловдив, за устройство, което съхранява голяма информация за даден човек: документи, банкови сметки, снимки, видео и др.;
Борислав Дончев от Гимназия “П. К. Яворов” - гр. Петрич, за устройство за ранно предупреждение за бедствия и аварии.
Призьорите получават уреди и инструменти, необходими им за по-нататъшното развитие на научните им разработки. Наградените получиха и книгите „Сигурно се шегувате, г-н Файнман!“ от Ричард Файман, носител на Нобелова награда за физика, и „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“ от Ашли Ванс.
Изпълнителният директор на „Овергаз “ и председател на УС на БСК Сашо Дончев поздрави лауреатите, техните преподаватели и  родители и им пожела да следват мечтите си: „Може би всички мечтаят, но радостта от живота усещат само тези, които не се колебаят да преследват своите мечти. Вие очевидно сте от тях и вече сте почувствали това. Няма връщане назад! Колко много и неописуемо приятни преживяванията ще изпитате по пътя към всяка мечта! Ще има какво да разказвате на онези, които не са посмели или ги е домързяло да тръгнат след първата своя мечта“.
Още информация и снимки за конкурса  на  http://www.bia-bg.com/gallery/view/photo/22723

Връчиха наградите от конкурса  Млад изобретател 2016
Връчиха наградите от конкурса  Млад изобретател 2016
Връчиха наградите от конкурса  Млад изобретател 2016
Връчиха наградите от конкурса  Млад изобретател 2016