Годишна среща на БФБЛ с посланиците обсъди къде ще е“ България след 20 години“


Иновациите и лидерството са ключът към дългосрочната визия за успешна България, стана ясно по време на първата Годишна среща с посланиците, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Британското посолство в София. В дискусията с мото „България след 20 години” участие взеха Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и социалните политики, Божидар Лукарски, министър на икономиката, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, дипломати на 25 страни и висши мениджъри на 35 водещи компании.

Модератор на дебатите беше Максим Бехар, член на УС на БФБЛ. „Със събитието стартираме диалог между отговорните компании и посланиците на най-големите ни настоящи и потенциални икономически партньори и ресорните институции - за стъпките, които ще осигурят просперитет за следващото поколение”, каза при откриването Ираван Хира, председател на БФБЛ. Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и съпредседател на събитието, представи оптимистична визия за страната ни след 20 години - с устойчива икономика, авторитетно присъствие в региона, с развито земеделие, био технологии, е-управление, силно гражданско общество. „Частният сектор сам осъществи забележителна реформа – от бизнес, движен от спекулации с недвижими имоти, към икономика, ориентирана към производства за експорт, и демонстрира, че може да се развива и да дава добри резултати”, заяви вицепремиерът Томислав.

Дончев. Като подчерта добрите макроикономически резултати на страната, той посочи, че се работи по мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса. Министърът на икономиката Божидар Лукарски акцентира върху политиките, стимулиращи изграждането на икономика, базирана на знанието, и създаване на продукти с висока добавена стойност. Зоя Паунова,заместник-председател на Форума, подчерта изключителното развитие в областта на биотехнологиите у нас в последните години, а Ираван Хира акцентира върху внушителния напредък по отношение на информационните технологии.

Н.Пр.Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел, препоръча повече достъпност на информацията и електронни услуги, да се отвори страната за общността, сега много от документите са само на български език. Сред акцентите в дискусията бяха мерките за привличане на инвестиции, насърчаването на иновациите и лидерството, изграждането на реален образ на България в чужбина. Участниците от бизнеса споделиха успешни истории за добри практики в различни сектори – технологии, фармация, недвижими имоти и др.

Повече за събитието на www.bblf.bg