Илияна Цанова, зам.-председател на „Европейския фонд за стратегически инвестиции“, се срещна с членове на ГБИТК


Цанова бе гост на информационно събитие, организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) в Представителството на Eвропейската комисия в България .На събитието, инициирано от консултативния съвет „Индустрия“ и специализираната комисия „Банково и застрахователно дело“ към ГБИТК, присъстваха над 50 членове на камарата.

„Парадоксът се състои в това, че не ликвидността е проблем в Европейския съюз. През последните години вследствие на мерките, взети от Европейската централна банка, разполагаме с достатъчно ликвидни средства. Проблемът е в липсата на готовност за поемане на риск от страна на инвеститорите и финансовите институции“, очерта ситуацията Илияна Цанова. Чрез ЕФСИ известен още като „План Юнкер“,, ще се адресира именно този проблем. Фондът ще подкрепя стратегически инвестиции в ключови области като инфраструктура, образование, изследвания и иновации, както и рисково финансиране за малки и средни предприятия (МСП).

„Разполагаме с гаранционен фонд от общо 21 млрд. евро, от който от европейския бюджет гаранцията е в размер на 16 млрд. евро, 5 млрд. евро са осигурени от Европейската инвестиционна банка. Целта е на основата на тези средства да катализираме допълнително инвестиции: за всяко едно инвестирано евро от гаранционния фонд да се мобилизират допълнителни инвестиции от частния и публичния сектор на стойност 15 евро. По този начин се очаква фондът да мобилизира допълнителни инвестиции в размер на 315 млрд. евро в Европа за следващите три години“, съобщи Цанова. Тя разясни, че ЕФСИ е част от Инвестиционния план за Европа, който е стратегическа инициатива на комисията „Юнкер“ за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика и възстановяване на растежа. Цанова разграничи трите стълба на Инвестиционния план за Европа: първият стълб се състои от мерки за подобряване на средата за инвестиции чрез подобряване на регулаторната среда и засилване на ролята на единния пазар. Вторият стълб е техническа помощ за подготовка на качествени проекти чрез център за техническа помощ. Третият стълб е финансовият инструмент на Инвестиционния план, а именно - ЕФСИ. ЕФСИ ще се изпълнява от Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд, които са основната контактна точка за всички инвеститори, които имат проекти.

Две са основните възможности за финансиране: от една страна ще се финансират проекти в сферата на инфраструктурата и иновациите директно на ниво „компании и проекти“. Финансирането на МСП ще се осъществи в партньорство с търговските банки, инвестиционни фондове и други финансови посредници. „Тъй като 90 % от българските компании са МСП, за България е важно да привлечем повече банки на местно ниво за партньори на ЕФСИ, които да осигурят така необходимото финансиране при добри условия за МСП“, изрази желанието си Илияна Цанова.

Заместник-председателят на ЕФСИ подчерта, че не става дума за безвъзмездни субсидии, а за широка гама от финансови продукти като дългосрочни заеми, гаранции, инструменти за споделяне на риска и акционерен капитал. Според Цанова, проектите трябва да се основават на добър бизнес план и да генерират паричен поток.

Сред участниците в срещата бяха Евгения Колданова (КПМГ), председател на консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК, Патрик Шмит (УниКредит Булбанк), председател на специализираната комисия „Банково и застрахователно дело“ към ГБИТК, и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Повече за събитието и презентации на http://bulgarien.ahk.de/bg