Среща на Евроклуба при БТПП по повод ротационната смяна на председателството на ЕС

Среща на Евроклуба при БТПП по повод ротационната смяна на председателството на ЕС

0 коментара

Евроклубът се събира традиционно на всеки шест месеца по случай ротационната смяната на председателство на Съвета на ЕС. Организатор на специалното изпращане и посрещане на председателствата на ЕС в БТПП, е Enterprise Europe Network – най- голямата мрежа в подкрепа на бизнеса. Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците с пожелания за една по-силна и сигурна 2016 година и изрази увереност, че председателството на Кралство Нидерландия ще осигури необходимия общоевропейски подход за справяне с предизвикателствата пред Съюза.

Председателят на Евроклуба проф. Ингрид Шикова цитира няколко холандски поговорки показващи пословичното трудолюбие и последователност на хората и институциите и подчерта, че високото ниво на приемственост между Люксембургското и Нидерландското Председателство е от изключителна важност за Европа в момент на растяща несигурност. И че ще осигури необходимата последователност при формулирането на европейските политики, насочени към стабилна и сигурна Европа. Холандия е страна с пословично трудолюбие, приятелска към бизнеса, Резултатите от люксембургското председателство на ЕС и приоритетите на току-що започналото холандско председателство почетният консул на Великото херцогство Люксембург Саша Безуханова и посланикът на Кралство Нидерландия у нас Том ван Оорсхот. Изминалите шест месеца бяха особено трудни за ЕС, отбеляза Саша Безуханова. „Независимо от предизвикателствата, Люксембург успешно съумя да изпълни амбициозната си програма и да осигури отворен подход при формулирането на мерки за справяне с бежанската криза и укрепване на външните граници след ужасяващия атентат в Париж“, посочи тя.

Н. Пр. Г-н Том ван Оорсхот представи приоритетите на Нидерландия за 12-то поред председателство на Съвета на ЕС и увери участниците, че ще бъдат положени усилия за подобряване на сътрудничеството в Европа. Фокусът ще бъде поставен върху просперитета, свободата и сигурността в ЕС. Конкретните цели, които холандското председателство ще следва, са насочени към подобряване на миграцията и международната сигурност, осигуряването на нови работни места чрез иновации, гарантиране на стабилни финанси и силна еврозона, подпомагане на борбата с климатичните промени чрез устойчиво икономическо развитие. Посланик Оорсхот подчерта, че просперитета на ЕС не трябва да се взема за даденост и че чрез общи усилия и солидарност Европа ще успее да се справи с предизвикателствата. Актуалната икономическа обстановка и пътят на България напред представи главният икономист на УникредитБуланк Кристофор Павлов, който запозна присъстващите с ключови политики, които биха дали необходимия тласък на българската икономика.

От представителството на ЕК в България, съветникът по икономически въпроси и европейски семестър Аглика Събева- Цветанова представи „Планът за инвестиции за Европа“, познат като Планът „Юнкер“. Тя изтъкна усилията на Европейската комисия да мобилизира частни инвестиции в ключови сектори, които да подобрят цялостния инвестиционен климат в ЕС. На срещата присъстваха над 100 членове на Евроклуба и гости, сред които зам.- министри, посланици, търговски представители на страните- членки, предприемачи, представители на академичните среди и медиите.

Повече за срещата и презентациите – ТУК: http://www.bcci.bg/news/9968