Мариета Захариева откри конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – с мисъл за бъдещето“

Мариета Захариева откри конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – с мисъл за бъдещето“

0 коментара

Събитието се организира от Съюза на печатарската индустрия в България. Печатарският бизнес бележи оборот от 726 млн. лв. годишно и реализира постоянен ръст.

Това стана ясно по време на конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – с мисъл за бъдещето“, която се провежда в Интер експо център от Съюза на печатарската индустрия в България. Събитието се откри от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева. Секторът придобива все по-голямо значение у нас, свидетелство за което е и продължаващия ръст на българския пазар на хартия, заяви Захариева. От бранша отчитат увеличение на оборотите и търговията на произведените в България хартия и картон, независимо от повишаването разходите за суровини, транспорт и енергия.

С промяна на изискванията на потребителите към опаковките, се наложи да се променят и печатарските технологии. Днес потребителите искат по-цветни опаковки, с повече снимки, а задоволяването на тези желания означават разходи, по-кратки периоди на изпълнение и отговор на изискванията за опазване на околната среда, каза Мариета Захариева. Според Людмил Стойчев, бизнес анализатор в CBN, в сектора са регистрирани 943 компании, които са предимно малки и средни предприятия.