Българо-албански бизнес форум в БТПП


Държавните институции на България и Албания ще окажат пълна подкрепа на бизнеса от двете страни заявиха президентът на РБ Росен Плевнелиев и президентът на Албания Буяр Нишани. Форумът, подготвен от Българската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Тирана, събра над 50 представители на бизнеса и институциите от двете страни.

Българската търговско-промишлена палата със своя авторитет и партньорство със сродни организации на Балканите е двигател на сътрудничеството в региона. Това заяви председателят на Палатата Цветан Симеонов при откриването на форума. Той припомни, че активното сътрудничество между търговските палати от двете страни датира в по-ново време от 1993 г., когато е подписано двустранно споразумение. Особено интензивно е сътрудничеството на регионално ниво, в рамките на Асоциацията на Балканските палати, Европалати и Бизнес съвета за Черноморско икономическо сътрудничество. БТПП е готова да сподели своя опит с партньорите си в Албания относно иновативни услуги за фирмите, електронно издаване на сертификати за произход, дейности, свързани с разрешаване на търговски спорове, отбеляза Цветан Симеонов. БТПП е сред водещите палати при дигитализация на Търговския регистър и Арбитражния съд.

Президентът Росен Плевнелиев изрази готовността на България за споделяне на експертиза в предприсъединителния процес на европейската интеграция на Албания. Относно развитието на двустранните търговско-икономически отношения, българският държавен глава определи като стратегически за двете страни секторите енергетика и инфраструктура. Той заяви, че България разполага с ресурс и специалисти в областта на електроснабдяването и изграждането на водноелектрически централи в Албания. Председателят на Търговската палата на Тирана – Николин Яка сподели, че вижда в лицето на България надежден бизнес партньор и маркира значението на секторите хранително-вкусова промишленост, енергетика, услуги, туризъм. От своя страна президентът на Албания Буяр Нишани заяви, че между България и Албания съществуват приятелски отношения, но търговското сътрудничество между двете страни не отговаря на даденостите и възможностите, с които те разполагат. Повече от 60 български фирми работят на албанския пазар, голям е потенциалът за нови български инвестиции, каза още президентът Нишани и покани бизнеса от България да бъде активен.

Инвестиционния климат и бизнес възможности на България представи Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, а на Албания- Гьок Улдедай, председател на Business Parliament Dialogue Centre. След официалната част, българските фирми имаха възможност да се срещнат с партньори от Албания в секторите: транспорт, ресторантьорство и хранително-вкусова промишленост, медицински услуги, търговия.

Повече на www.bcci.bg