Заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество в Кишинев


“Република Молдова е естествен икономически партньор за България, има достатъчно икономически потенциал, който ще допринесе за разширяване на сътрудничеството между нашите държави." Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество в Кишинев, под съпредседателството на двамата заместник-министри на икономиката – Даниела Везиева /България/ и Виталий Юрку /Молдова/. Обсъдени бяха – взаимната търговия, инвестиции, енергетика, туризъм, земеделие, информационни и комуникационни технологии и др. Комисията набележи съгласувани мерки за разширяване на сътрудничеството и деловите връзки между двете страни в областите от взаимен интерес.

Най-голям дял в износа на България за Молдова заемат петролните и фармацевтичните продукти, пластмасовите изделия, стъклените бутилки и слънчогледовите семки. През 2014 г. стокообменът между Република България и Република Молдова е в размер на 143,5 млн. щат. дол., отбелязвайки ръст от 13.7%, износът на България е нараснал с 10.0 % и възлиза на 102.7 млн. щат. дол., докато вносът от Молдова се е увеличил с 22,7 % и възлиза на 40.8. млн. щат. дол. През първите шест месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот е намалял с 32.1%, износът е спаднал с 26.6%, а вносът е намалял с 44,0%. Тази негативна тенденция се очерта след събитията в Украйна през миналата година

Зам.-министър Везиева обяви, че през следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии и производства с висока добавена стойност и устойчивост. Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за развитие на инвестиционна политика в областта на производството и услугите. "Нашето желание е в областта на двустранното сътрудничество да се набележат реални и прагматични стъпки за засилване на взаимодействието на институционално и корпоративно ниво, за да се увеличи търговията помежду ни, както и да се намерят нови възможности за сътрудничество", обяви зам.-министър Везиева.

Повече на http://www.mi.government.bg