ИАНМСП организира серия от участия в изяви на местни структури в Бургас и Варна


Конференция „Възможности за насърчаване на малкия и среден бизнес в Бургас “ се организира съвместно с кмета на Бургас Димитър Николов, евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова, като към него се присъедини още и евродепутатът Мария Габриел. „Малкият и среден бизнес вече започва да получава директно информация по места в страната за чуждите пазари и какво се търси като продукция, стоки, услуги или партньори, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева при откриването на конференцията. След като Търговските представители на България зад граница подадат информацията към Агенцията за малки и средни предприятия тя ще се разпраща на регионалните представители. От своя страна, регионалният офис на агенцията ще я изпраща веднага и директно на фирмите, обясни Захариева. Това ще важи и за Бургас, където тя представи първия регионален ръководител Тодор Илиев.

„Общината предоставя офис в местния бизнес инкубатор, каза кметът Димитър Николов. Офисът ще обслужва местните малки и средни компании в Бургас, които са около 16 000“. Според него, фирмите не са добре информирани какви възможности има по оперативните програми за реализиране на проекти и финансиране. „Искаме да направим мрежа за малките и средни компании в цялата страна, подчерта евродепутатът Ева Паунова. Целта е да получават информация за финансиране, сътрудничество, търсене на нови пазари и кредитиране, допълни тя. Евродепутатът Мария Габриел обясни, че се цели като цяло премахването на административната тежест. „Държавата ще получава и обратна връзка за нуждите на фирмите и към кои сектори да насочи усилия за подпомагане,“ каза зам.-директорът на ИАНМСП Никола Стоянов.

Във Варна събитието се организира съвместно с кмета Иван Портних и евродепутатът от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова. „Държавата може да финансира участието на малки и средни фирми на панаири и в България Финансирането ще стане по новия проект на ИАНМСП, с който тя ще кандидатства за средства по оперативната програма през следващата година. Това ще се отнася до фирми, които все още нямат готовност да ходят на подобни събития в чужбина, подчерта Мариета Захариева. Тя представи регионалния мениджър на агенцията във Варна – Николай Петканов, който идва от бизнеса. Зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев изтъкна, че се надява чрез местния офис да бъдат открити нови външни пазари за малките и средните предприятия от областта.

Повече информация на http://www.sme.government.bg