Проучване на БТПП показва намаляващо сътрудничество на бизнеса с научни институти и ВУЗ

Проучване на БТПП показва намаляващо сътрудничество на бизнеса с научни институти и ВУЗ

0 коментара

БТПП проведе електронно анкетно допитване сред членовете на Палатата, вкл. браншови организации, за ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите.

Според членовете на БТПП, основните причини за неосъществяването на иновации са несигурността в икономически план и липсата на финансиране, тежестта на административните процедури при ОП Конкурентоспособност, която финансира иновативни проекти, както и липсата на квалифицирани кадри, които да създават или да внедряват иновативни решения. През 2015г. предпочитаните източници за добиване на иновативни решения са предимно партньори -фирми от чужбина ( за 30 % от анкетираните), партньори – фирми от България – 25 %, и закупуване на лицензия за утвърден продукт 15%. Показателен е фактът, че намалява броя на фирмите, които разчитат на партньорство с научни институти и университети от България (при 37 % през 2013г., сега са 10 % с български научни институти и 0.00 % с университети). Предприемачите през 2015 г. все повече разчитат на собствените си възможности – собствените разработки са при 64,7 % от анкетираните, при 23% през 2013 г.

Сътрудничеството с научни институти и ВУЗ намалява значително – то се свежда до наемане на стажанти и обучения - за 44.44% от анкетираните (при 67 % през 2012г.) и за консултантски услуги при внедряване - при 22.22% от анкетираните.

Резултатите от проучването показват, че недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите, са двете основни бариери пред сътрудничество бизнес-наука. Слабата активност на университетите/и научните институти за оповестяване на разработките им, се отбелязва при 70% от анкетираните.

Изводът от анкетното проучване е, че връзката между бизнеса и научните среди е нарушена и процесът се влошава с годините.

Обобщени и детайлни резултати от проучването - ТУК: http://www.bcci.bg/news/9588