Бизнесът и синдикатите готвят нов протест през септември, ако не се приемат исканията им

Бизнесът и синдикатите готвят нов протест през септември, ако не се приемат исканията им

0 коментара

Бизнесът и синдикатите готвят нов протест през септември, ако не се приемат исканията им. Това заявиха АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и синдикатите на пресконференция вчера във връзка с новите цени на тока за индустрията.

Бизнесът настоява още на първите си заседания през септември Парламента да наложи Мораториум за присъединяване на производители на електроенергия, които продават ток по преференциални цени, да се преразгледат последните промени в Закона, които създават условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор. Бизнесът и синдикатите настояват още за Пътна карта за реформи, които да доведат дотам, че България да попадне в средата на класацията в ЕС по добавката „задължение към обществото“. Както и преразглеждане решенията на КЕВР в най-кратки срокове. Сред исканията е и оставка на Иван Иванов от председателския пост в КЕВР, поради показаната от него пълна непригодност.

„ Оправдаха се песимистичните очаквания на работодателите. Не бяха използвани всички резерви, които на многократни срещи с правителството предложихме. А те позволяваха да не се променя цената на тока за индустрията до Нова година, когато трябва да влезе либерализираният пазар на електроенергия“, каза Камен Колев заместник-председател на БСК и допълни, , че новите цени на електроенергията ще доведат до поскъпване на основни продукти, загуба на конкурентоспособност, срив в износа, неизпълнение на сключени вече договори, ограничаване на мощности на предприятия, а оттам – съкращаване на работници.

„Новата цена ще доведе до спад на доходите, намаляване на работни места, увеличаване цените на дребно в магазините. Нашите действия не са насочени срещу правителството, а за реформи и срещу кражбите в енергийния сектор, каза председателя на АИКБ.‘ Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката (нарушенията продължават), ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании, при обсъждания на темата в НС, по въпроса за нотификация на американските централи , отправили сме питане до ЕК и ще се обърнем към нашите чадърни организации, за съдействие за ускоряване на този процес“ коментира още Васил Велев.

„През септември ще има нов протест, който ще бъде по-мощен и по-силен.Целите ни са да има пазарни принципи и правила в енергетиката в България и да престанат злоупотребите“, заяви Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. „Бизнесът е този, който създава БВП, плаща заплатите не само на Иван Иванов, но и на депутатите, както и на всякакви специалисти от КЕВР. Точно заради схеми, които облагодетелстват много малък процент от хора в тази страна, България е на това дередже – най-бедната страна в ЕС. Ние не можем да приемем двойното увеличение на добавката „задължение на обществото“. Работа на синдикатите е да протестират, но стигнахме дотам и ние да протестираме, защото сме пред изчезване“ добави Кирил Домусчиев.

Президент на КНСБ Пламен Димитров, заяви , че „действията на КЕВР ни принудиха да участваме в протестите 4+2, те направиха така, че за първи път синдикати и работодатели да предприемат съвместни действия. По въпроса за стратегическия сектор ‚енергетика‘- винаги сме били Там от 2010 г насам, коментира още Пламен Димитров., предлагали сме разумни решения. По думите му, докладът на времената комисия, който беше представен миналата седмица в парламента, ясно и категорично е дефинирал, че тези загуби се генерират от ВЕИ-тата и американските централи. Пламен Димитров изтъкна, че 2 милиарда и 200 хиляди лева плаща НЕК на година за регулираната скъпа енергия, от които 1млр и 50 млн е към двете американски централи.„Ние нямаме нужда от тази енергия, но я плащаме, каза още Димитров.

Според конфедералният секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров, КЕВР източва кръвта на българската индустрия, някой краде от всички. Готови сме на конструктивни преговори, но протестът назрява, българската енергетика залинява.

Работодателте са предприели вече определени действия, в изпълнение на исканията си;

  • -Подготвят Национален протест през септември, ако не бъдат изпълнени исканията;
  • Изготвили са Сигнал до прокуратурата за престъпните договорите и анексите с американските централи и за други нарушения от производители и търговци на електроенергия;
  • изпратили са Сигнал до ЕК за липса на нотификация на държавната помощ за американски централи, ВЕИ-та, заводски централи. В тази връзка ще търсят протекция от чадърните си европески организации;
  • Сигнал до Комисия за предотвратяване на конфликт на интереси срещу публични лица, които са в конфликт на интереси при гласуване в парламента и при медийни изяви. Искане за отстраняване на депутати;
  • Иницииране на ревизия на Закона за енергията от ВЕИ и спиране на следващата далавера с оборски тор.

Повече за позицията на работодателите, както и „кой кой е в БГ енергетиката“- на http://bgrabotodateli.org