МТСП представи данните от проучване на Агенция по заетостта сред работодатели

МТСП представи данните от проучване на Агенция по заетостта сред работодатели

0 коментара

Целта на проучването е идентифициране на потребностите на бизнеса от работна сила. Проучването е проведено сред 2000 предприятия – големи, МСП, микропредприятия. Проучването ще се провежда ежегодно до 2020 г, осигурено е финансирането му по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Резултатите от него ще се предоставят на МОН, на МИ, на ИАНМСП и други институции, за да се съобразяват и координират усилията за подготовка на необходимите кадри. Резултатите могат да се използват и от младежите и техните родители, с оглед избиране на учебно заведение и на бъдеща добра професионална реализация.

Проучването показва, че едва 13.3% от работодателите планират да открият нови работни места. Около 50% от новооткритите работни места през следващата една година се очаква да бъдат за хора със средно образование и придобита професионална квалификация, 20 % ще бъдат за хора със средно общо образование и 18% за висшисти. ИТ-експерти, бармани, готвачи,оперативни счетоводители, преподаватели и специалисти по природни и технически науки, ще са сред най-търсените служители през следващата година.

Изследването показва, че бизнесът предпочита да наема служители с квалификация и опит по съответната позиция- едва 5.7 % са наети веднага след завършване на средно и висше образование. Това показва важността на програмите подкрепящи стажантските практики. Както и обуславя осигуряването на повече средства за тази цел.

Над 10% от предприятията в България планират да организират обучения, около 80 хил. служители, ще придобият професионална квалификация, за над 140 хил. служители ще се предвиди обучение по ключови компетентности. Най-голям е делът на предприятията, които самофинансират обученията си. Ще се търсят възможнсти за обединение на микро и малки предприятия, за да се осигурява обучение на персонала.

Изследването можете да прочетете ТУК...