Стартира кампанията на ОП „Развитие на човешките ресурси”- „Посоката избираш ти“


„Използваме и социалните медии, за да достигнем до младите. Това е тяхното пространство, а тази оперативна програма е тяхната програма“, това заяви министърът на труда и социална политика Ивайло Калфин на пресконференция за старта на кампанията на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”- „Посоката избираш ти“. Заедно със заместник-министър Зорница Русинова, министърът представи инициативата, насочена към младите хора и борбата с младежката безработица.

Министър Калфин констатира факта, че не само в големите градове, но и извън тях - в по-отдалечените райони, има много неактивни младежи, които нямат желание да се занимават с общественополезна дейност и не виждат професионална перспектива. „Трудно ни е да работим с тях и да ги убедим, че има смисъл да положат усилия. Въпреки това, ние вярваме, че колкото повече информация им предоставим за възможностите, които имат да се обучават без да плащат за това, да ходят на платени стажове или да бъдат включвани в различните проекти по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, свързани с конкретна заетост, толкова по-голяма възможност има да ги убедим в смисъла да търсят възможности, докато припознаят своята“, подчерта министърът. Той е категоричен, че възможностите, които ОП РЧР 2014-2020 предлага за насърчаване, подпомагане и финансиране на заетост и обучения за младежи ще са бъдат в полза и за по-нататъшното им развитие.

По време на срещата вицепремиерът и неговият екип дадоха старт на онлайн конкурс за авторско видео, в който са поканени за участие младежи над 15 години от цялата страна. Целта е всеки да заснеме любителски клип, в който да покаже/разкаже как си представя бъдещето с помощта на възможностите, които предоставят различните младежки проекти на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Всички клипове трябва да бъдат качени на специално създадената за конкурса страница във Facebook – Посоката избираш ти. В срока за участие, 11.05 – 07.06.2015 г., желаещите ще имат възможността да качват видеа и да ги споделят в социалните медии. Жури от 5 известни личности ще разгледа клиповете и ще оцени трите с най-голямо въздействие, които ще получат парични награди. Отделно от това, всички клипове, събрали над 50 лайка, ще участват в томбола и победителят също ще получи парична награда.

Журито на конкурса за авторски клип „Посоката избираш ти“ е в състав: Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, Михаил Христов, параолимпиец, световен шампион на скок на дължина, Александра Жекова, сноубордистка, световен шампион, олимпийски финалист, Александър Деянов – SkilleR, бийтбокс, световен шампион и Захари Карабашлиев, белетрист и драматург. Кампанията е продължение на усилията на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на младежката заетост, за да могат младите хора да бъдат подпомогнати, мотивирани , за да бъдат полезни за себе си и обществото.

Стъпките за участие може да намерите на фейсбук профила на Конкурса www.facebook.com

Повече за програмата на сайта на МТСП www.mlsp.government.bg