Министър Калфин връчи ключове от 32 специализирани автобуса на кметове от цялата страна

Министър Калфин връчи ключове от 32 специализирани автобуса на кметове от цялата страна

0 коментара

Автобусите, които са оборудвани за хора с увреждания, ще бъдат предоставени на 32 общини от страната. На Церемонията, която се състоя в базата на фирма „ТРАНСФОРМА” АД (село Лозен), вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, връчи ключовете за автобусите на 32 -мата кметове на избраните общини.

Автобусите са закупени по Проекта за социално включване (ПСВ ) на МТСП. Проектът се прави със заем от Световната банка, на стойност над 61 млн.лева.”По Проекта, 44 общини-бенефициенти трябва да получат общо 44 превозни средства на стойност над 4 млн.лв. Днес имам удоволствието да връча ключовете за 32 автобуса на същия брой общини. Останалите, предвидени в проекта, очакваме да пристигнат в страната до края на 2014 г. и се надявам, че ще успеем и тях да предадем на общините, още в началото на другата година“, отбеляза министър Калфин по време на церемонията. Изпълнението на проекта ще приключи през 2015 г.

По думите на заместник-министър Лазар Лазаров, основната цел на проекта е да се създадат възможности децата с увреждания от тези общини, да не отпадат от училище, както и да остават в семействата, а не да бъдат изоставяни в институциите. Той посочи, че за интегрираните услуги по ПСВ ще се търси устойчивост и продължаване на предоставянето им и след изтичане срока на проекта.

Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски заяви, че този проект решава изключително важен въпрос - достъпът до социални услуги. „Осигуряването на услуги за деца е безпредметно, ако те нямат достъп до тях и в това е важността от предоставените днес специализирани автобуси на общините“, допълни Коралски.

След церемонията, министър Калфин отговори на журналистически въпроси относно увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране. Според него, увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни нито един човек, който излиза в пенсия, „Това е малка стъпка, един добър вариант, който не товари хората допълнително. Предстои ни среща със социалните партньори и се надявам да постигнем съгласие за решаване на въпроса в дългосрочен вариант за повишаване на възрастта с определени стъпки, защото „на парче”, само за следващата година не е добро решение, аз не бих отлагал въпроса за края на 2015. В интерес на всички е да не се отлагат за пореден път всички промени, защото целта на реформата е хората да получават по-добри пенсии”, допълни министърът.

б.р.Предложенията за законодателни промени, които ще се отразят в проектобюджета, трябва да бъдат внесени до неделя вечерта.

Министър Калфин  връчи ключове от 32 специализирани автобуса на кметове от цялата страна