БСК бе домакин на Церемония по награждаване на победителите в конкурса „Млад изобретател”

БСК бе домакин на Церемония по награждаване на победителите в конкурса „Млад изобретател”

0 коментара

В конкурса са участвали ученици от цялата страна. Проектите им са оценявани от жури, съставено от представители на индустриалния сектор и на научните среди. Изобретенията и разработките, заели призовите места, ще бъдат спонсорирани чрез уреди и инструменти, нужни за по-нататъшното им разработване и развитие.

Присъдени са две първи награди: на Григори Добри Матеин, на 18 г, от 91 ва Немската езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.София, за разработката си „Получаване на информация за състава на течности по шума, който издават при загряване.” и на учениците от МГ „Баба Тонка“ Русе, Михаил Станев, на 17 г. и Симеон Стефанов, на 16 г., за изобретения от тях “НавиСкоп” - първо по рода си Андроид приложение, чиято главна цел е да навигира позиционирането на телескоп към дадено космическо тяло и да улесни процеса на настройването му. Приложението може да се използва, както за развлечение, така и при изучаване на физика и астрономия в училищата.

Наградите им бяха връчени от Сашо Дончев – изпълнителен директор на „Овергаз инк.“ АД, председател на Българската стопанска камара (БСК) и основен спонсор на конкурса. Григорий ще получи пълно оборудване (уреди и инструменти), за да доразвие разработката си „Получаване на информация за състава на течности по шума, който издават при загряване“. Резултатите от този вид изследване биха могли да послужат за изследването на отпадни води, на замърсени реки, както и съдържанието на кръвта, ако в нея има вещества извън допустимите стойности. Целта на проекта е, също така, да се даде по-ясна представа за физиката на течностите. Михаил и Симеон също ще получат оборудване за усъвършенстване на изобретения от тях “НавиСкоп”.Второто място в конкурса спечелиха Атанас Господинов и Николай Даков от Образцова математическа гимназия, Пловдив, за разработката си „Софтуер за симулиране на социални ситуации“. Разработката е полезна за подобряване на социалните и комуникационни умения у хората, чрез анализ и оценка на вербални и невербални харакатеристики на комуникацията. Софтуерът симулира социални ситуации (интервюта, изпити и др.) чрез тримерен виртуален събеседник, като по време на симулацията се използват различни устройства за събиране на статистическа информация относно представянето, след това се прави анализ на данните, дава се оценка и се намират грешките в представянето.

Третата отличена разработка е на Слав Радев, на 17 г. и Петър Костов, на 18 г., ученици от ПМГ “Добри Чинтулов”, Сливен. Проектът е в областта на триизмерното сканиране и моделиране. „Easy 3DSC“ представлява 3D скенер и е съвкупност от иноваторско хардуерно и софтуерно решение, което намира приложение при ре-инженеринг на машинни детайли, фрезоване с машини с ЦПУ, измерване износването на детайли, измервания на сложни форми и разстояния, цифрови копия на макети или музейни експонати, мащабиране на обекти и др. Конкурсът „Млад изобретател“ се провежда за втора поредна година. Организатор е Националният институт за образование при фондация „Миню Балкански“, с финансовата подкрепа на „Овергаз инк.“ АД. Проектите на участниците в конкурса бяха оценявани от жури, съставено от представители на индустриалния сектор и научните среди, а призьорите получават уреди и инструменти, необходими за по-нататъшното развитие на научните им разработки. Целта на конкурса е да възроди интереса на младите към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация. Конкурсът открива младите таланти на България в сферата на техническите и природните науки, като им дава поле за широка изява чрез представяне на техните изобретения, прибори или устройства.

„България има нужда от учени, но най-вече има нужда от креативни хора, които творят продукт. Много е хубаво, че ви има, че има млади хора, които не се притесняват да мечтаят. Защото тези мечти помагат на всички нас да живеем по-добре“. С тези думи председателят на БСК Сашо Дончев поздрави участниците и победителите в конкурса, благодари на техните родители и ги призова да продължат да ги подкрепят и в най -„невъзможните“ идеи. Той връчи на всеки от победителите в конкурса книгата „Великите идеи, които промениха света“, с пожелание техните имена да попаднат в бъдещите издания на тази книга и с посвещение, което гласи: „Логиката ще те заведе от точка А до точка Б. Въображението ще те заведе навсякъде“. Това не са просто думи на Алберт Айнщайн – това е къс от формулата на успеха. Останалата част е: никога не спирай да учиш, да мислиш, да задаваш въпроси и да търсиш отговорите. Ти вече доказа, че си успешен млад човек, и съм убеден, че никога повече няма да се задоволиш с по-малко от челното място, никога няма да престанеш да бъдеш добрият пример. Не спирай да мечтаеш и да действаш!“.

Основателят на фондация „Миньо Балкански“ – проф. Минко Балкански подчерта, че амбицията на управляваната от него организация е да вдъхнови младите хора за извънучилищна дейностпо природните науки и всеки от победителите в конкурса да се превърне в заразяващ пример за нови изобретатели и да провокира нови идеи. Проф. Балкански изрази надежда, че инициативата за насърчаване на иновативното мислене у младите хора ще разшири базата си и ще привлича все повече участници в бъдещите конкурси, като прикани медиите да подпомогнат този процес.

Победителите в конкурса споделиха удоволетворението си от това, че проектите им вече са успели да привлекат вниманието на водещи компании, университетски и изследователски центрове в Германия, Полша, Великобритания, САЩ, Холандия.