Как да се развива икономиката на страната след изборите, обсъдиха ръководствата на АИКБ и Реформаторския блок


Едно от условията е, Държавата да бъде коректен платец.

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на среща с ръководството на Реформаторския блок. На срещата бяха обсъдени Препоръките, които АИКБ изпрати на партиите и коалициите, участващи в предсрочни парламентарни избори и как те се вписват в програмата на Реформаторския блок. От бизнес организацията изразиха задоволство, че има голямо припокриване на идеите от Препоръките с тези, заложени в програмата на Реформаторския блок. Особено в макроикономическата стабилност, валутния борд, правовия ред. Акцент бе поставен върху важни реформи, които следва да се направят, за да се подобри бизнес средата и се осигурят високо подготвени кадри.

Намаляване на дела на разходите за сигурност и увеличаване на дела за образование и наука поискаха от работодателската организация. „Бизнесът има нужда от повече инженери, технолози, дори ИТ специалисти не достигат. Да се върнат държавните поръчки и държавните стипендии в инженерните области, каквито е имало и преди 9-ти септември и преди 10-ти ноември”, каза Васил Велев.

Лидерите на представените в Реформаторския блок партии изразиха задоволство от високата оценка на тяхната програма и се ангажираха да се вслушат в разумните препоръки на бизнеса, когато се включат в управлението на страната.

Предизборните работни срещи между Асоциацията на индустриалния капитал в България и представители на основните политически формирования са вече утвърдена практика, като обсъждат актуални за членовете на организацията въпроси и проблеми.