Местните инициативни групи ще одобряват проекти до 30 септември

Местните инициативни групи ще одобряват проекти до 30 септември

0 коментара

В ДФ „Земеделие" подписват над 1 000 нови договора за местно развитие и модернизиране на ферми

Местните инициативни групи (МИГ) могат да обявявят нови приеми извън вече утвърдените стратегии за местно развитие, при наличие на свободен ресурс. Новият срок за представяне в Разплащателната агенция на заверени копия на заявленията, одобрени от МИГ, и придружаващите ги документи, е 30 септември 2014 г.  Това стана възможно с влезлите в сила в началото на седмицата промени в Наредба № 23 от 18.12.2009 г. за финансиране на стратегии за местно развитие и управление на МИГ. Отпадна и ограничението за сключване на договори до 30 юни 2014 г. Новият срок е до одобряването от Европейската комисия на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020.

Дейностите по всички одобрени проекти за местно развитие трябва да приключат до 30 юни 2015 г. Срокът за изпълнение на дейности за управление на МИГ, придобиване на умения и постигане на обществена активност е 30 септември 2015 г.

Започна подписването на над 1 000 нови договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Изпълнителният директор Атанас Добрев подписа 377 проекта на Местните инициативни групи. Те са със субсидия от над 27 млн. лева.

На последното заседание на Експертната комисия за осигуряване на прозрачност, което се проведе вчера, бяха одобрени и 676 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”. Това са всички предложения, отговарящи на изискванията, за които не достигаше бюджет по Програмата. Стойността на субсидията е за над 191 млн. лева, а инвестициите – за над 374 млн. лв. Средствата за тях бяха одобрени на едно от последните заседания на Правителството, което разреши над договаряне по мярката за 194 млн. лева. С последните 676 проекта, броят на инвестиционни предложения от приема през 2013 г. достигна 828. Субсидиите по тях са с общ размер от 198 280 000 лв. и ще бъдат инвестирани предимно в сферата на животновъдството и био производството. Стопанствата ще изградят и оборудват кравеферми, овцеферми и козеферми. Много от тях планират и да създадат оранжерии, да купят овощни дръвчета, техника за обработка на трайни насаждения и др.

Одобрени са и общо 153 тръжни процедури на общини по проекти за селски туризъм и инфраструктура. Тези общини вече могат да задвижат инвестициите си по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, 322 „Обновяване и развитие на населените места” и 313 „Насърчаване на туристическите дейности”.

Списъкът на одобрените МИГ и размера на субсидиите, които се предоставят, можете да видите на