Българо-китайски бизнес форум се проведе в Пекин

Българо-китайски бизнес форум се проведе в Пекин

0 коментара

В рамките на форума, „Национална компания индустриални зони” ЕАД и Високотехнологичен парк Джунгуанцун, Китай подписаха и Меморандум за сътрудничество.

Голям интерес предизвика организираният от Министерство на икономиката и енергетиката българо-китайски бизнес форум в посолството на България в Пекин. Форумът се състоя в рамките на посещението на българската делегация, ръководена от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров, за 15-ата сесия на българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Повече от 50 китайски компании и 15 български имаха възможност да се запознаят с бизнес средата и инвестиционните условия, които двете страни предлагат. Към бизнес форума в Пекин проявиха интерес български компании в сферата на енергетиката, пътната и железопътна инфраструктура, финансови консултации и мениджмънт, индустриални зони, сертификация на продукти, винопроизводство и др., които представиха и конкретни проекти в рамките на двустранни срещи с китайски фирми. В рамките на форума, „Национална компания индустриални зони” ЕАД и Високотехнологичен парк Джунгуанцун, Китай подписаха и Меморандум за сътрудничество.

“Ръстът на БВП на България е над средния за страните от ЕС, поддържаме едно от най-ниските нива на бюджетен дефицит и съотношение на държавен дълг към БВП. Независимо от кризата, банковата система в страната остана стабилна,” запозна участниците във форума зам.-министър Красин Димитров. Той подчерта пред китайския бизнес, че България предоставя безмитен достъп до пазара на ЕС. Със своето географско положение, страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД. Развива модерна транспортна и логистична инфраструктура, които съчетани с достъпа ни до морски транспорт на пристанищата на Черно море и транспорта по р. Дунав, я превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център.

Икономическите затруднения и свитото търсене в Европа през последните години мотивираха бизнеса да търси нови възможности за ръст на експорта към бързо развиващите се икономики на Азия, в това число и към огромния китайски пазар. Китай вече се нарежда на второ място след Турция, сред експортните дестинации на България извън Европейския съюз. През 2013 г. стокообменът между България и Китай достига 1.884 млрд. щ.д., от които български износ за Китай е 864 млн. щ.д. и бележи ръст от 13.4%. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки. Други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар са вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката. “Не на последно място бих искал да Ви поканя да се възползвате и от прекрасните условия за туризъм, които предлага страната ни. От 2007 г. България се ползва със статут на одобрена туристическа дестинация за китайските туристи. Със своите климатични и природни дадености, хилядолетна история и култура, България е интересна туристическа дестинация, която може да предложи отлични условия на китайските туристи за голф и културен туризъм, разполагаме с качествена база за спа туризъм и балнеолечение. Малко известен е и фактът, че България има над 600 минерални извора.” С тези думи зам.-министър Красин Димитров покани китайските гости да посетят и опознаят България като туристическа дестинация.