"Мениджър за един ден" 2014

"Мениджър за един ден" 2014

0 коментара

Националната инициатива Мениджър за един ден на „Джуниър ачийвмънт България“ се организира за 13-а поредна година. Събитието се проведе под патронажа на министър-председателя Пламен Орешарски и бе официално открито от министъра на образованието и науката Анелия Клисарова.

Тазгодишното издание събра над 1000 ученици и студенти, които имаха възможността за един ден да заемат ръководни постове в 350 институции и компании. За първи път в събитието се включиха всички Министерства.

„Вие сте нашето бъдеще и за мен е изключително радостно да ви приема в моя кабинет. Когато се срещам с млади, образовани и амбициозни хора като вас, се убеждавам, че българското земеделие ще бъде в сигурни ръце”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на участниците в Национална инициатива „Мениджър за един ден” в МЗХ. Министър Греков отстъпи стола си на Теодор Димитров, а в ролята на заместник-министри бяха Владислава Димитрова и Джемиле Медар. Теодор е ученик в Аграрно-техническата гимназия в Златица, Владислава учи „Земеделско стопанство” в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” в Сандански, а Джемиле е ученичка в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Якоруда.

Девет младежи от различни училища получиха възможността да оглавят водещи позиции в икономическото ведомство. Кристияна Методиева от Професионална гимназия по икономика в Перник зае поста на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Заедно с него, ученичката посети Народното събрание, където присъства на редовното заседание на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм и участва в блиц контрол. На церемонията по закриване на инициативата, икономическият министър каза на младите «мениджъри' „Учете за знания и ви уверявам, че мечтите ви ще се сбъднат“ и ги покани на летен стаж в Министерство на икономиката и енергетиката.

002az_denm.jpg

Десет младежи станаха част от управлението на Агенцията по заетостта (АЗ). Двама от тях - 22-годишната студентка в СУ „Св. Климент Охридски” Виктория Павлова и 17-годишният ученик в Националната финансово-стопанска гимназия Благой Георгиев, участваха във всички срещи и ангажименти на изпълнителния директор Асен Ангелов през днешния ден. Останалите осем младежи - Ана-Мария Янакиева на 17 години, Сузана Станимирова (22), Антоанета Георгиева (23), Теодора Петкова (22), Аделина Първанова (18), Александър Кескинев (25), Анита Донева (17) и Александър Моисеев (17), се запознаха с директорите на АЗ и активно участваха в работната им програма през целия днешен ден. В края на работния ден изпълнителният директор на АЗ Асен Ангелов поздрави младите „мениджъри” и им връчи поименни сертификати.БТПП също стана част от тази инициатива, която е действителен пример за връзката образование – трудова активност. "Младите хора трябва да знаят повече за реалните условия, в които се работи при управлението на различни процеси, а всичко, което научат макар и за един работен ден, след това ще им е от голяма полза в живота.", според председателя на БТПП Цветан Симеонов.

За 13-те години досега в инициативата "Мениджър за един ден" са се включили повече от 11 хиляди ученици от 500 училища в 120 града и 450 компании с 3 хиляди служители и мениджъри.

Рубрика „политики”, брой 3, 2014