Образователна кампания за енергийна ефективност

Образователна кампания за енергийна ефективност

0 коментара

Започна образователна кампания за енергийна ефективност сред ученици, инициативата е подкрепена от МОН и обхваща 10 града в Западна България.

Служители на ЧЕЗ провеждат беседи за разумно и отговорно използване на електроенергията пред деца от първи до четвърти клас в 10 града от региона. Планирани са лекции във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София, Перник, Кюстендил, Благоевград и Етрополе. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието и науката.

Първото обучение се проведе с ученици от трети клас на 6 СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Кюстендил. През изминалата седмица бяха проведени беседи в Начално училище „Отец Паисий“ гр. Плевен, Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград и в „Българско школо“ в София.

„По време на тези обучения малките ни слушатели научават на достъпен език къде и как се произвежда електроенергията и защо е важно тя да се използва с внимание и мярка. Вярваме, че разумното потребление е въпрос на светоглед и трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Ето защо обучението на деца е един от важните акценти на програмата ни за енергийна ефективност“, каза Петър Докладал – Регионален мениджър на ЧЕЗ за България. По време на беседата децата научават за какво се използва електроенергията, как стига до дома и училището им, както и какво означава разумно потребление. Всяко дете получава занимателна книжка „За децата и енергията“, която може да разгледа вкъщи заедно с родителите си.

Образователна кампания за енергийна ефективностОбразователна кампания за енергийна ефективностОбразователна кампания за енергийна ефективност

Образователната кампания е част от политиката на ЧЕЗ за насърчаване на енергийната ефективност. През декември 2013 г. ЧЕЗ започна онлайн играта за спестяване на електроенергия „Академия енергия“. Най-активните участници в нея се включват в лотарии и получават награди всяка седмица до началото на месец март. На корпоративния уебсайт www.cez.bg е разработена специализирана секция „Енергийна ефективност“, където всеки може да получи подробни насоки за възможностите за пестене на енергия. През миналата година бе издаден и наръчник „Енергиен спестовник“, който съдържа препоръки и практически решения за оптимизиране на енергийното потребление.

През последните години компанията реализира редица инициативи като информационни кампании, обучение на общински служители в устойчивото енергийно планиране в общините, подкрепа за обследването за енергийна ефективност на сгради на детски градини и училища. ЧЕЗ осигурява средства и за топлоизолиране, вътрешно осветление и енергийно ефективно оборудване на детски градини. Информация за всички тях може да бъде намерена на микросайта на ЧЕЗ „Инвестираме в България“ http://investiramevbulgaria.com