Започна Международно изложение „Пчеларство-Плевен 2014”

Започна Международно изложение „Пчеларство-Плевен 2014”

0 коментара

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри ХII-тото Международно изложение-Договаряне „Пчеларство-Плевен 2014”. Той заяви, че сектор „Пчеларство” е много важен за страната ни и неговото развитие е сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните. Министърът припомни, че само за 2013 година за пчеларския сектор бяха заделени близо 5,9 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода на Националната програма по пчеларство и е постигнат най-висок процент на усвояемост на определения бюджет за годината в размер на 90%.

„Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от Европейската комисия, новата тригодишна програма по пчеларство за България в периода 2014-2016 г. Определеният бюджет за страната ни по нея е в размер на 4,4 млн. лв. годишно”, каза министърът. Oсигурен е отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата. Първият прием на документи за подпомагане приключи на 21 януари тази година, като постъпилите заявления са над 1800.

В изложението участват над 130 фирми от Европа и Азия, производители на пчеларско оборудване и инвентар, ветеринарни препарати и пчелни продукти.