Божидар Данев: Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство

Божидар Данев: Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство

0 коментара

„Проблем номер едно на страната ни е безработицата. Проблемите на пазара на труда не могат да бъдат преодолени без реформа на трудовото и осигурителното законодателство, което датира от 70-80-те години на миналия век“. Това заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на пресконференция, на която бяха представени 28 - те предложения на Камарата за промени в трудовото и осигурителното законодателство. Според Божидар Данев, действащият Кодекс на труда не отговаря на съвременните индустриални отношения, както и на европейските и международни практики. Сред предложенията на работодателите са: премахване на платения годишен отпуск за жените, които са в платен отпуск за отглеждане на дете, да се регламентира възможността 15-годишните да работят законно, както и въвеждане на гъвкави форми на заетост, премахване на класа за прослужено време и други.

„Работодателите в последните години са подложени на сериозен натиск от страна на синдикатите и правителството. Нараства страхът у бизнеса да инвестира в устойчиви работни места. Като отчетем и мудността на съдебната система, с всяка изминала година става все по-трудно да се прави бизнес“, коментира изпълнителният председател на БСК по повод на предложение в проекта на нов Наказателен кодекс за криминализиране не само на укриването, а и на неплащането на осигурителни вноски. Според Данев, действително съществуват работодатели, които нарушават трудовото и осигурителното законодателство, както и индустриалните отношения, но не бива заради тях да се сатaнизират всички честни и почтени работодатели, „Не е редно заради определен брой некоректни работодатели да бъдат наказвани и коректните предприемачи“, заяви Божидар Данев.

Цялата информация е http://www.bia-bg.com

КНСБ оспорват част от предложенията и начина на внасянето им в ресорните парламентарни комисии и пред ресорните министри, без да са обсъдени предварително с тях, и обявиха, че ще свикат спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Предстои да видим развитието на казуса.Надяваме се, в национално отговорен диалог и в интереса на обществото.