Летни маршрути

Летни маршрути

0 коментара

Лятото е сезонът, в който човек си дава глътка отдих, в очакване на нещо ново и непознато. В разгара на отпускарския сезон, не се сещам за по-добър начин за релаксиране от една зареждаща с енергия разходка по красивите ни географски маршрути.

По мое мнение, емоцията си заслужава! В тази рубрика ще ви представяме възможните туристически обекти в отделните региони на България. Кой знае? Възможно е, ако ни се доверите, да попаднете на място, което не само ще ви зареди емоционално, а ще ви накара да се почувствате благодарни, че сте част от тази древна и красива страна.

Започваме нашето пътешествие по "Летните маршрути" , които ни предлага община Своге.
И неописуемото Искърско дефиле…
Оля Недялкова

Лакатнишките скали

lakatnik 01Тристаметровите скални образувания по дефилето на река Искър срещу гара Лакатник са уникален природен феномен, поради което са обявени за природен парк през 1963 г. Те се намират само на 50 км от София, на жп. линията и главния път от София за Северна България. Планинарството, скалният алпинизъм и пещернячеството привличат не само местните хора, но и много любители и професионалисти от цяла България. Този прекрасен туристически обект е разположен на 15 км от минералните бани в град Вършец. Удобни туристически маршрути стигат до гр. Враца, х. Пършевица и пещерата Леденика по преките пътища през Балкана, които вече са в добро състояние и заедно с природните дадености в региона оставят незабравими спомени.
Вазовата еко пътека
По стръмните варовикови стени е прокарана пътека, получила названието „Вазова пътека”. Тук известният български автор Иван Вазов пише своя разказ „Дядо Йоцо гледа”. По стъпките на Вазов ежегодно преминават много туристи. Традиционно всяка пролет се организират туристически походи и игри. Официалното откриване на реконструираната еко пътека се състоя на 29.04.2007 г. Тя свързва село Заселе със село Гара Бов.

Манастир " Седемте престола"

Продължаваме нашето пътешествие към едно малко чудо, сгушило се в географските ширини на община Своге.
Манастирът „ Седемте престола” е разположен в един от прелестните кътове на красивата долина на река Габровница, в живописната Средна Стара планина под връх Изремец. Намира се на 86 км.lakatnik 03 северно от град София.Посещаван в миналото предимно от богомолци, днес е прекрасен туристически обект за лятна и зимна почивка.
Манастирът "Седемте престола" е построен и осветен от братята - князе Дамян и Георги (внуци на цар Самуил) през ХІ век. Като древна българска светиня манастирът "Седемте престола" е запазил първообраза си цели 10 века и се възприема като важна част от културно - историческото наследство в Западна Стара планина. Според преданието, през ХІХ век от Бесарабия дошли седем братя славянски боляри със семействата си. Те създали седем селища в тази част на Стара планина. На мястото на днешния манастир построили малката църква "Св. Благовещение".

Повече на сайта www.svoge.bg