Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди възможностите за нова форма на месечната сметка

Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди възможностите за нова форма на месечната сметка

0 коментара

Новият модел на ценообразуване на електроенергията и предложение за въвеждане на единна форма на фактурата за всички битови потребители в България, бяха обсъдени на третото заседание на Потребителския съвет към „ЧЕЗ България”. Участие в дискусията взеха представители на неправителствени организации, експерти, потребителски и браншови организации. В дискусията се включи и енергийният омбудсман Радослав Димитров.

„Получи се изключително ползотворна дискусия. Радвам се, че предложението на ЧЕЗ за въвеждане на единна фактура предизвиква силен интерес. Чухме много ценни идеи и предложения от гражданите и бизнеса, които ще представим на ДКЕВР с цел да се намери най-ясната и разбираема форма на бъдещите фактури. Крайното решение обаче се взема от независимия държавен регулатор ДКЕВР, който единствен има правомощия да определя вида и съдържанието на фактурите”, каза Тодор Матев, председател на потребителския съвет.

„Имаме волята и желанието да решим уравнението между пълна и разбираема информацияв месечните сметки”, каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Електро България”.

На 11 септември 2013 г. ЧЕЗ предложи пред парламентарната Комисия по енергетика и Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения, да бъде въведена единна форма на фактурата за електроенергия с еднакъв формат и съдържание за всички битови потребители в България. Целта е тя да съдържа една и съща информация, поднесена по един и същи начин за всички клиенти.

Потребителският съвет е консултативен орган към ЧЕЗ, който бе учреден на 23 май 2013 г. в продължение на политиката на дружествата от групата на ЧЕЗ да подобряват обслужването и комуникацията с клиентите. Основната цел на съвета е да извършва независима оценка за работата на компаниите на ЧЕЗ в България и да ги консултира с цел въвеждане на модерните европейски практики в сферата на обслужването и предлаганите услуги.

Брой 9 2013