Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия- с амбиция да усвои 14 млн лв до април 2014, за насърчаване на интернационализацията


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира пресконференция, на която бяха представени резултати от реализираните дейности по проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” за периода април 2010 г. – април 2013 г., с бюджет за целия период от  27 396 493 (14 007 604 евро), от които са усвоени малко над 13 млн лв.

Общата цел на проекта е укрепване и разширяване присъствието на българските предприятия на европейския и на световните пазари.
В събитието участваха Никола Стоянов, изпълнителен директор на ИАНМСП, експерти от Агенцията, представители на българските фирми, взели участие в дейностите по проекта. Бяха представени дейностите по проекта и възможностите, които той дава на българските малки и средни предприятия за развиване на експортна дейност.

 Реализирани са:   национални участия в 69 международни панаири и специализирани изложби,  в които 637 МСП представиха своята продукция. В рамките на организираните прояви, са сключени 1223 сделки от 59.1% от МСП. В 15 търговски мисии в чужбина са участвали 191 МСП и са сключени 72 договора.За периода са проведени и 7 международни бизнес форуми в страната, на които са участвали 474 български и чуждестранни МСП. Разработен е Национален експортен портал (www.export.government.bg), който поддържа база данни с фирмени записи на 71 000 експортно ориентирани български предприятия и служи за допълнителен инструмент, подпомагащ навлизането и успешното позициониране на българските предприятия на чуждестранните пазари. От стартирането на портала до сега броят на регистрираните потребители е 3000.

Особен акцент беше поставен върху новите възможности, които се предоставят на българските предприятия за участие в предстоящи събития и промоционални прояви до април 2014 г.

В изложението си новият изпълнителен директор Никола Стоянов, се ангажира с трудната задача - за година време да се усвоят толкова средства, колкото за трите предшестващи години. Представяйки пред журналистите схемата, по която това ще бъде реализирано.
Удължен е периода за работа по проекта до април 2014 г., за което време трябва да се усвоят 14 млн. лв. Амбицията на ръководството е по-ефективно изразходване на средствата, чрез увеличаване броя на участниците в международните изложения и по-мащабно организиране на дейностите, включително и на международни прояви в България. Програмата предвижда на около 20 панаира да се организират по-големи щандове и да участват повече фирми. Предвижда се да се намали броя на търговските мисии, но да се включат в тях много повече участници; Ще се опитат да организират около 10 форума в България; Обученията ще се диференцират, ще се наблегне на дейности за конретно търсене на търговски партньори от конкретни страни и организацията на директни срещи.

«Целта ни е, да се изгради интегрирана система от мерки за подпомагане на  българските МСП, да подпомогнем експортното ориентиране на стартиращи компании, ще съдействаме за клъстерите, които са успешен модел за излизане на външни пазари за микропредприятията, ще се раоти за развитие  на регионалните структури на Агенцията, каза още в изложението си Стоянов.
 
Освен представителите на медиите в пресконференция  взеха участие мениджърите на българските компании, които споделиха своето удовлетворение от участията в международни изложения и търговски мисии, организирани по проекта, и за реални ползи от тях.

Повече по темата на страницата на ИАНМСП/ www.sme.government.bg/