54 обезопасени щъркелови гнезда


54 обезопасени щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България. Акцията опази живота на птиците и намали риска от възникване на аварии

ЧЕЗ монтира 54 нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в Западна България. Най-много съоръжения – 28, бяха инсталирани в района на регионално звено Гулянци. По 11 гнезда бяха обезопасени на територията на регионално звено Левски и обособено регионално звено Враца.

„Клоните на гнездата, разположени върху стълбовете, често се преплитат с проводниците и предизвикват късо съединение. Затова компанията ни полага сериозни усилия за предотвратяването на подобни инциденти. Като повдигаме щъркеловите гнезда на платформи, от една страна, опазваме живота на птиците, а, от друга – намаляваме риска от възникване на аварии и прекъсване на електрозахранването”, каза Петър Докладал, Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Действията на Компанията са съобразени изцяло с миграцията на щъркелите. Изолирането на гнездата, чрез поставяне на изкуствени платформи, се осъществява от септември до март, извън размножителния период на птиците. Над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети мерки за обезопасяването им. За да гарантира навременна реакция, ЧЕЗ си сътрудничи активно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП), Зелени Балкани и други неправителствени природозащитни организации.

Отговорното отношение към опазването на биологичното разнообразие включва незабавни мерки при всеки подаден сигнал за съоръжения на компанията, застрашаващи живота и на други птици. В началото на февруари служители на дружеството обезопасиха електрически стълбове в района на община Симитли, намиращи се в близост до площадка за изкуствено подхранване на белоглави лешояди. Повод за акцията беше сигнал от Фонда за дивата флора и фауна за намерен мъртъв лешояд в землището на село Ракитна, община Симитли.  

Сигнали за опасни проводници и стълбове могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на компанията 0700 10 010 и на имейл адрес [email protected].