ЧЕЗ спасява птици

ЧЕЗ спасява птици

0 коментара

Досега на територията на Западна България са обезопасени над 550 гнезда.

ЧЕЗ изолира опасен за птиците мачтов трафопост в село Попица, община Бяла Слатина. Сигналът бе подаден от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) във Враца. “Ние имаме отношение към опазването на биологичното разнообразие и ще взимаме незабавни мерки при всеки подаден сигнал за съоръжения на компанията, застрашаващи живота на птиците”, каза Петър Докладал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

За обезопасяването на проводниците в с. Попица са използвани три изолационни покрития. Те са изработени от специален материал, който за първи път бе използван от ЧЕЗ Разпределение България преди две години при обезопасяване на електрически стълб, в софийския квартал Суходол.
“ЧЕЗ се грижи за опазването на живота на птиците и чрез монтиране на нови изкуствени платформи за щъркеловите гнезда, които се намират върху електрически стълбове. Досега на територията на Западна България по този начин са обезопасени над 550 гнезда. Други 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети нужните мерки за обезопасяването им”, допълни Докладал.
За да гарантира навременна реакция, ЧЕЗ си сътрудничи с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП), Зелени Балкани и други неправителствени природозащитни организации, които се грижат и полагат усилия за опазване на биологичното разнообразие в България.
Сигнали за опасни проводници и стълбове могат да бъдат подавани на денонощната информационна линия на компанията 0700 10 010 и на имейл адрес[email protected].