Проект„Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) проведе поредната информационна среща и пресконференция в София по проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия”.

„За нас е изключително важно максимален брой български предприятия да знаят за възможностите, които предоставя проектът, и да се възползват от тях, подчерта изпълнителният директор на ИАНМСП г-жа Марияна Велкова на срещата в София. Поради тази причина организираме подобни информационни срещи. С провеждането на днешната те стават общо 54, като сме провели такива във всички областни градове на страната. Надяваме се, чрез размяна на мнения, предложения и препоръки по изпълнението на дейностите по проекта, да оптимизираме всичко, което по нашите възможности”.

В информационната среща в София взеха участие 74 представители на браншови организации, предприятия, клъстери, БСК, КРИБ. Те бяха запознати с дейностите по изпълнявания от ИАНМСП проект„Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” и възможностите, които той дава на българските малки и средни предприятия за развиване на експортна дейност

Реализирани са:

  • 69 национални участия в международни панаири и специализирани изложби, в които 637 предприятия от винопроизводство, козметика, текстил, мода и обувна промишленост, мебелна промишленост и дървообработваща промишленост, машиностроене, електротехника, медицинско оборудване, иновации и поддоставчици, оборудване и лека авиация, информационни и комуникационни технологии, хранително-вкусова промишленост, биопродукти, захарни и сладкарски изделия, хотелско и ресторантьорско оборудване, занаяти, строителство и строителни материали представиха своята продукция. В рамките на организираните прояви, са проведени общо 8 415 срещи, сключени са 474 договора за износ. От получената до момента обратна информация 56 % от фирмите отчитат ръст на осъществения от тях износ средно с 15 %, в резултат от участието им в организираните международни участия.
  • 3 търговски мисии в Германия, Испания, Финландия, Белгия, Виетнам, САЩ, Китай, Украйна, Израел, Русия, Мароко с участието на 162 предприятия от следните сектори: ИКТ, биопродукти, мебели, машиностроене, хранително-вкусова промишленост, етерични масла, парфюмерия и козметика, строителство, електроника и електротехника.

По данни, получени от попълнените информационни карти от участниците в търговските мисии, фирмите са провели повече от 600 бизнес срещи; още в рамките на провеждането на конкретна търговска мисия 96 от фирмите са постигнали договорености за подписване на договори; 41 от фирмите са успели да договорят освен осъществяването на износ и стартиране на съвместна дейност. В дългосрочен план – резултатите, получени след 9 месеца от провеждане на първите 2 търговски мисии сочат, че от 29-те фирми-участнички са сключени 33 договора (заедно с изложенията и панаирите общият брой сключени договори за износ, в резултат от участията в дейностите по проекта, е 507).

  • 5 международни форума: Международен форум на женското предприемачество (София), Международен форум „Лозарството и винопроизводството на XX век” в рамките на Винария 2012 (Пловдив), Международен форум „Bulgarian ICT Watch” „Българският ИКТ износ – залог за икономически растеж” (София), Международен форум „Иновативни решения при производството на метални изделия в строителството” (София); Международен бизнес форум по въпросите на прилагане на европейското химическо законодателство REACH в производството на етерични масла и козметични продукти (Пловдив).
  • разработен Национален експортен портал (www.export.government.bg), който поддържа база данни с фирмени записи на експортно ориентирани български предприятия и служи за допълнителен инструмент, подпомагащ навлизането и успешното позициониране на българските предприятия на чуждестранните пазари. От стартирането на портала на 16 септември 2011 г. до 20 април 2012 г. общият брой посетители е 16 270, брой регистрирани потребители – 1 774. 184 фирми са актуализирали своята информация на портала и са публикували 57 оферти. Порталът предоставя актуализирана информация за чуждестранни пазари, бизнес компаси, новини от търговски представители и др. От страна на потребителите на Експортния портал активно се използва рубриката „Чужди фирми търсят бизнес партньори”.

Освен представителите на медиите в пресконференция взеха участие мениджърите на българските компании, които споделиха своето удовлетворение от участията в международни изложения и търговски мисии, организирани по проекта, и за реални ползи от тях. „Повече позитивизъм ще бъде от голяма полза за всички нас”, каза в заключение на пресконференцията изпълнителния директор на ИАНМСП г-жа Марияна Велкова.

Повече по темата на страницата на ИАНМСП/ www.sme.government.bg