50 години ОСП и 10 години ЕFSA отбелязваме през 2012


50-годишнина от началото на прилагане на Обща селскостопанска политика на ЕС (ОСП) и 10-годишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) се отбелязват през настоящата 2012 г.
Министерство на земеделието и храните, съвместно с Главна дирекция „Земеделие и селски райони” (DG Agriculture and Rural Development) на Европейската комисия, Европейския орган по безопасност на храните и Представителството на ЕК в България, планират организирането на множество мероприятия във връзка с двете годишнини на национално равнище.
Предвижда сe от месец април да стартира пътуваща изложба, която да обиколи държавите-членки с оригинални архивни документи, аудио и видео материали, представящи историята на създаването и прилагането на ОСП.
България е поканена да участва със свои експонати и да се включи в графика на пътуващата изложба. В тази връзка МЗХ, от своя страна, приканва всички експерти и представители на неправителствения сектор в областта на земеделието и селските райони, участвали в преговорния процес по присъединяването на България към ЕС, както и всички експерти и представители на неправителствени организации, участващи в преговори по прилагане на ОСП, да предоставят оригинални документи и всякакви материали, свързани с участието на България в изграждането, реформирането и прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.
График на първата обиколка на експерти за разясняване на детайли от ОСП по дати и области, е поместен в рубрика „Актуално” на страницата на Министерство на земеделието и храните. Конкретните часове и места на провеждане на информационните дни могат да бъдат допълнително проверени от гражданите и земеделските производители в съответните областни дирекции „Земеделие”.
Повече на сайта www.mzh.government.bg