В България съществува неравнопоставеност между половете на пазара на труда.


Според изследвания на ЕС, страната ни е една от седемте с най-големи различия в нивата на заплащане на труда между жени и мъже.

61,4% от жените у нас са с висше образование, при мъжете този процент е 38,7% .

Според друго изследване 66% от жените работят с нови технологии, а за мъжете този процент е 43%. И в същия момент се оказва, че само 11% от мениджърите в страната са жени.

Информацията бе изнесена на поредния информационен ден по Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

neravnopostavenost1Иван Нейков, председател на Балкански институт по труда и социалната политика(БИТСП) представи мерките и политиките за равнопоставеност на пазара на труда по отношение на жените, хората в неравностойно положение, маргинализираните етно културни общности и хората с различно вероизповедание и сексуална ориентация.

По темата равнопоставеност на половете Нейков съобщи, че има индикатори в световен мащаб за равнопоставеност – социалната изолация и бедност сред жените.

Изводът, който направи Директорът на БИТСП бе, че ако са нужни високообразовани мениджъри те трябва да се търсят непременно и сред завършилите висше образование жени.

Жените срещат и някои проблеми свързани с майчинството, отсъствието за отглеждане на децата/ време през което те губят част от квалификацията си/, болнични за гледане на дете и т.н са фактори, които водят до липса на сигурност на работното място и намалени възможности за професионален растеж. Тези проблеми рано или късно се превръщат в проблеми на работното място. По-интересно е, че тази дискримативна тенденция се проявява предимно в МСП.

neravnopostavenost2

Все пак , каза г-н Нейков, има и фирми, които са приели за своя политика равнопоставеността на половете. Според него това е един от ключовете за повишаване на конкурентноспособността им. Лекторът заключи, че успехът на една фирма често се дължи на равенство на половете.

По въпроса за хората в неравностойно положение той обясни, че 10% от хората в ЕС са с увреждания. Дискриминацията по признак увреждане е на първо място по разпространение в съвременното българско общество - 76,1% . Определено има много преференции за наетите хора с увреждания, като за тях, така и за работодателите им и те би трябвало да се възползват от тях. Друг интересен факт е, че хората с увреждания имат по-скромни очаквания по отношение на заплащането.

По време на информационния ден бяха разгледани и темите различно вероизповедание, като фактор, който не влияе значително на наемането на хора в нашата страна, както и различната сексуална ориентация. Оказва се, че мъжете я оценяват по-често като недостатък. Етническият произход като пречка на пазара на труда е посочван по-често от ромите /24,4%/ и от турците /12,6%/ и по-рядко от етническите българи /6,9%/.Иван Нейков обобщи, че може би най-различният работник може да бъде най-подходящият за дадена работа.

Събитието продължи с жива дискусия, водена от председателя на БТПП Цветан Симеонов. В нея се включиха предприемачи от България, Македония, Босна и Херцеговина, Гърция и Турция, според които, положението в техните страни е почти идентично.