Ако бъдете избрани...


Въпросът:
Уважаеми дами и господа, кандидати за президенти,
Ако бъдете избрани, какво бихте направили, в рамките на регламентираните ви от Конституцията правомощия - за подобряването на бизнес климата и достъпа до финансиране на МСП, изразяващо се в ниско лихвени кредити, опростени процедури за отпускане и при облекчени гаранции и обезпечения по кредитите?

 

Ето отговорите на кандидата за президент Красимир Каракачанов, издигнат от ВМРО - Българско национално движение.

ЗА БИЗНЕС КЛИМАТА
Едно основно изискване за добър бизнес климат е стабилност на правната инфраструктура - по-малко промени в нормативната база.
Президентът трябва да изисква НС да изпълни законовото изискване всяко искане за промени в действащ закон или нов законопроект да бъдат съпроводени с оценка на въздействието им - как прилагането му ще се отрази във финансов, социален, административен, екологичен, морален или друг план. Необходимо е и поемане на ясна политическа отговорност от лицето, което внася тези промени или законопроекти. Бих упражнил правото си на вето върху всеки закон, приет от НС без да притежава посочените по-горе оценка на въздействието и поета политическа отговорност.
Бизнесът има нужда и от реална справедливост: държавата (с всичките си институции) и общинските власти да бъдат третирани като равнопоставени (а не превилегировани) търговски субекти, когато са страна по търговски договор - с всички права и задължения.
Бих упражнил натиск върху изпълнителната власт да се вслушва и съобразява със съветите и предложенията, идващи от бизнеса.

ЗА НИСКОЛИХВЕНИТЕ КРЕДИТИ
Една от основните причини за високите лихвени проценти у нас е лошата бизнес среда, основно нейната нестабилност. Банките оценяват риска на бизнеса и това се отразява в нивото на лихвения процент. Нестабилната бизнес среда води до висок риск за бизнеса, съответно - до високи лихвени проценти.
Трябва да бъде създаден Гаранционен фонд, който да гарантира кредитите на МСП - това би улеснило достъпа им до финансов ресурс от банките.