Одобрени проекти ПО ПРСР могат да получат авансови плащания вече и с поръчители

Одобрени проекти ПО ПРСР могат да получат авансови плащания вече и с поръчители

0 коментара

Вместо банкова гаранция кандидатите по ПРСР могат да изберат двама поръчители при подаване на заявката за авансово плащане към Фонд „Земеделие”. Кандидатите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. вече ще могат да кандидатстват за авансови плащания по проектите си само с поръчители. Това обяви Диана Трифонова, Главен експерт от Дирекция „Развитие на селските райони” към Министерство на земеделието и храните на семинар за напредъка по ПРСР 2007-2013. От тази възможност могат да се възползват фирми, които осъществяват проекти по инвестиционните мерки на програмата - за модернизиране на земеделските стопанства, изграждане и преструктуриране на преработвателни предприятия и др.

Това ще важи в случаите, когато предприемачите не могат да осигурят до 110% банкова гаранция при подаване на искане за авансово плащане на субсидия по проектите им от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция.Вместо банкова гаранция кандидатите по ПРСР могат да изберат двама поръчители при подаване на заявката за авансово плащане към Фонд „Земеделие”. Поръчителите трябва задължително да са юридически лица. По почти всички мерки за финансово подпомагане на кандидатите по ПРСР с промяна в наредбите, авансовите плащания са увеличени от 20% на 50%, припомни още Диана Трифонова.

Нови 204 проекти за близо 48 млн. лв. са подадени по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР в рамките на последния прием, който изтече на 15-ти август, обявиха още експертите от МЗХ в Априлци. Интересът на кандидатите е насочен главно към инвестиции, свързани с прилагането на Нитратната директива на ЕС, преминаване към биологично произвоздство и др..

Днес в Габрово се провежда и Ден на отворените врати по Програмата за развитие на селските райони за земеделските производители и предприемачи от областта. На дискусия в общината експерти от МЗХ представиха пред медиите и кандидати на ПРСР актуални въпроси, свързани с изтичащия срок на прием на проекти по мерките 121 „Модернизация на земеделските стопанства”, 141 „Подпомагане на полупазарните стопанства” и 142 „Създаване на организации на производителите” от ПРСР. От Националната служба за съвети в земеделието запознаха кандидатите с възможностите за консултантска помощ, която може да се оказва на кандидатите по програмата от местните им офиси на място. До момента само в Габрово консултираните от службата млади фермери от областта са усвоили над 1.4 млн. лв. европейски субсидии.