„Енергиен омбудсман”


Компаниите от Групата на ЧЕЗ в България предоставиха достъп до пълния текст на Договорите за предоставяне на услуги (SLA – Service Level Agreements) между „ЧЕЗ България“ ЕАД и лицензиантите „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, и „ЧЕЗ Електро България“ АД, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Договорите ще бъдат достъпни в специално организирана информационна зала от 12 март 2013г. Телефонни номера, точен адрес и правилата за достъп до информационната зала ще бъдат публикувани на уеб-сайта на ЧЕЗ www.cez.bg, в секция „Бъдете информирани“ днес, 11 март 2013 г.

Бизнес моделът, в който дружествата си предоставят услуги чрез т.нар. Договори за предоставяне на услуги, е призната и наложила се практика в Европа и света, определена като „Best practice” (най-добра практика) за ефективно управление на ресурси. В България този модел се прилага успешно от години не само в ЧЕЗ, но и в редица частни и държавни холдингови структури.
За дружествата от Групата на ЧЕЗ в България, бизнес моделът се използва от 2006 год. в съответствие с Директива 2003/54/ЕС и Решение Р-048/ 2006 на ДКЕВР.

„ЧЕЗ България“ ЕАД изпълнява обслужващи дейности за лицензиантите „ЧЕЗ Електро България” АД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД, като счетоводство и контрол, информационни и комуникационни технологии, човешки ресурси, връзки с обществеността, регулаторен мениджмънт, управление на неенергийни активи и обслужване на потребители, които са общи за дейността по разпределение и за дейността по снабдяване с електрическа енергия.      

Изнасянето на административните и общите дейности в единен център за споделени услуги („ЧЕЗ България“ ЕАД) има множество предимства: по-добро управление и координация между процесите, постигане на икономии от мащаба; избягване на дублиране на дейности в разпределителното предприятие и в крайния снабдител; оптимизиране на разходите и подобряване на качеството на обслужване на потребителите, както и постигане на възможно най-икономичния и целесъобразен начин за извършване на общите дейности; намаляване на административния персонал. Намаляването на оперативните разходи и оптимизацията на процесите водят до преки ползи за потребителите като позволяват поддържане на високо качество на обслужването, използване на модерен софтуер, който спестява време и усилия на нашите клиенти, обслужване от всяка точка в Западна България.
„Най-важно за нас е да възстановим доверието на хората, обществото, бизнеса и институциите към дружествата ни в България. Спазвали сме, спазваме и ще спазваме законите, ще продължим да работим професионално и ще докажем, че всяко наше действие е продиктувано от стремежа ни да подобряваме обслужването на клиентите. Така ще защитим техните интереси, интересите на акционерите и служителите ни”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
В Договорите за предоставяне на услуги  (SLA) се използва метод на ценообразуване, който е прозрачен, пазарен и е в съответствие с действащата българска и европейска нормативна уредба.


В сряда, 13.03.2013 г. от 13 до 15 ч. в Центъра за обслужване на клиенти на пл. „Позитано” 2А в столицата, ще се проведе Ден на отворени врати на новосъздаденото звено „Енергиен омбудсман”.

Позицията енергиен омбудсман се разкрива в съответствие с Директива 2009/72/ЕО на Европейския парламент относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия. Със създаването на енергиен омбудсман в ЧЕЗ клиентите ще могат да се обръщат към него винаги, когато се съмняват в коректното решаване на техните жалби. Омбудсманът ще приема също така предложения на потребителите как да бъде подобрено обслужването на клиентите.

Омбудсманът ще проверява всеки сигнал независимо от предходните заключения по него. Той запазва неутралитет както спрямо клиентите, така и спрямо дружествата от Групата ЧЕЗ и винаги взема предвид аргументите и на двете страни.

Когато спорът между клиента и дружеството от Групата на ЧЕЗ в България се решава по съдебен ред или с него се занимава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, омбудсманът няма да се намесва. Ако вече е започнал проверка, тя се прекратява.

Първият енергиен омбудсман на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България е Радослав Димитров, доказан професионалист в областта на енергетиката и обслужването на клиенти.

Сигнали и предложения към енергийния омбудсман на ЧЕЗ могат да се подават на тел: 028958450, факс: 028959770, електронна поща [email protected] или чрез писмо на адрес: гр. София 1000, ул. Г.С. Раковски 140.
Допълнителна информация за бизнес модела ще намерите на интернет страницата на ЧЕЗ www.cez.bg, секция „Бъдете информирани“.