МСП пред фалит - с нов шанс за оздравяване



Предложените със законопроекта изменения имат за цел да осигурят възможност на малко или средно предприятие в затруднение, да преодолее това състояние.
Промените предвиждат малките и средните предприятия (МСП) в затруднение да могат да се възползват от производство за оздравяване и предпазване от несъстоятелност.
Производството за оздравяване позволява на длъжника както да продължи своята дейност, така и да запази репутацията и доверието на своите потребители и контрагенти, съобщават на сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Тази процедура се развива извън производството по несъстоятелност, дори и когато МСП е в състояние на неплатежоспособност или задлъжнялост. За да бъде открито производството по оздравяване, предприятието не трябва да има висящи производства по несъстоятелност. От друга страна, откриването на производство за защита спира производствата за несъстоятелност, когато те са образувани по по-късно подадени молби.
Малко или средно предприятие, което е в затруднение, може да сключи споразумение с всички или част от своите кредитори или да прехвърли изцяло или частично предприятието си на тях, за да избегне фалита.
Законопроектът предвижда още назначаването на посредник, чиято задача е да проведе преговори с кредиторите. Когато длъжникът е заявил желание да продаде цялото или част от предприятието или е направено предложение за прехвърляне на всички или част от дяловете или акциите, посредникът трябва да проучи пазара за евентуални купувачи
Посредникът може да е лице, което е вписано в регистъра на медиаторите или в списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици.
Предвиден е срок от четири месеца за провеждане на преговорите между длъжника и кредиторите. Този срок може да бъде продължен еднократно за един месец въз основа на мотивирано становище на посредника, ако се очаква постигане на споразумение или сключване на договор.
Регламентирани са ясни условия, при които съдът утвърждава споразумението за прехвърляне на предприятието или част от него. За да бъде то утвърдено от съда, проектът предвижда кредиторите, подали молби за производство по несъстоятелност на длъжника, да са съгласни с постигнатото споразумение.
Утвърденото споразумение или договор ще е основание да бъдат прекратени висящите производства по несъстоятелност.
Ако длъжникът не изпълнява задълженията си по постигнатото споразумение, то отпада, като се възстановяват правата на всички кредитори и това е основание за откриване на производство по несъстоятелност. Този текст насърчава кредиторите да съдействат на длъжника за продължаване на дейността му, без да се опасяват, че при неизпълнение на споразумението ще бъдат засегнати техните права.
Предлаганата процедура е насочена именно към малките и средните предприятия, тъй като в преобладаващия брой случаи те не разполагат с възможност със свои сили и средства да се справят със затрудненията и това става причина за обявяването им в несъстоятелност и прекратяването на дейността им.