МИИ организира българско национално участие в 87-то издание на Международния Солунски панаир


Панаира ще се проведе от 09-17.09.2023 г. Заявки за участие в изложението се приемат в срок най-късно до 28 юли 2023 г. (петък), чрез

МИИ организира българско национално участие в 87-то издание на Международния Солунски, в партньорство с Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Тази година България ще бъде страна-почетен гост на най-важното бизнес, финансово, социално и културно събитие за 2023 г. Thessaloniki International Fair 2023.

За периода януари – април 2023 г. българският износ за Гърция е в размер на 1 591,8 млн. лв., като вносът от Гърция се равнява на 1 532,0 млн. лв., което формира положително търговско салдо в размер на 59,8 млн. лв.

Thessaloniki International Fair се организира ежегодно от 1926 г. насам. Участие в изложението през 2022 г. са взели над 1500 изложители от 19 страни, включително ОАЕ, САЩ, Люксембург, Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Украйна, Босна и Херцеговина, Армения, Иран, Италия, Полша, Сърбия, Кипър, Грузия, Румъния, Индия, Непал и Египет. 343 фирми са присъствали на събитието под егидата на Съюза на гръцките камари и 46 камари от цял свят. Изложението протича с богата съпътстваща програма.

По време на 87-мия Международен Солунски панаир се предвижда широко участие на представители на гръцкото правителство, държавни институции и администрация. Организаторите предвиждат широк кръг от икономически сфери, които ще бъдат представени в международното изложение, като: кръгова икономика, автомобилостроене и електромобилност, дигитални технологии, гастрономия и здравословно хранене, мебелна промишленост и др.

Организаторите на Thessaloniki International Fair 2023 предоставят възможност на България като почетен гост да определи програмата на един от дните на съпътстващия форум, който ще се проведе по време на 87-то издание на панаира. С цел успешното и целево представяне на страната, българското Министерство на икономиката и индустрията планира да наеме изложбена площ с размери между 1500 и 2600 кв.м., в Павилион 13. Освен изграждане на български национален щанд, организаторите предвиждат също така и създаване на сцена за културно-развлекателна програма, помещения за В2В срещи и конферентна зала с обща площ около 500 кв.м.

Предвижда се българските компании да бъдат разположени на минимум 20 фирмени щанда с различна големина. Българските участници, представители на фирми и асоциации, ще трябва да покрият разходите за изграждане на изложбените им щандове. Предвидено е най-малките щандове да бъдат с размери от около 15 кв.м., като стойността за изграждане на конструкцията на такъв щанд да бъде на стойност между 1350 и 2250 лв. Участниците ще имат възможност да осъществяват търговска дейност в рамките на панаира.

Участие в панаира могат да вземат предприятия от следните сектори:

– Високи технологии в областите транспорт, строителство, медицина,

автомобилостроене, енергетика и др., ИКТ и дигитализация, Рециклиране , Био земеделие;

– Хранително-вкусова промишленост , Парфюмерийна и козметична промишлено, Образование , Туризъм;

Министерство на икономиката и индустрията организира участието на български фирми на Thessaloniki International Fair 2023, като поема разходите за:

– Наем на изложбена площ;

– Реклама на българското участие

– Проектиране на националния щанд;

– Национална идентификация на българската палата;

– Пропуски на изложителите

Фирмите, участници в Thessaloniki International Fair 2023 следва да поемат разходите за:

– Изграждане конструкцията на щанда, съгласно посочените по-горе цени;

– Спедиция и застраховка на експонатите;

– Командироване и пребиваване на представител/и от предприятието (пътни, дневни и квартирни);

– Заявени допълнителни услуги;

Заявки за участие в изложението се приемат в срок най-късно до 28 юли 2023 г. (петък), чрез изпращане на попълнена приложената Заявка за участие по един следните начини:

– лично в деловодството на ИАНМСП или по куриер в срок до 17:30 часа на 28.07.2023 г. на адрес: 1000 София, ул „Леге” № 2-4 или

– подписани с електронен подпис на e-mail: [email protected] или на www.b2bconnect.bg

Повече на https://www.sme.government.bg