АЗ продължаба с финансова подкрепа за подготвени кадри за работодателите


Една от формите, за които работодателите могат да получат финансови средства, е вече придобилата популярност „дуална система за обучение”, осъществявана по реда на чл. 46а от Закона за насърчаване на заетостта. Агенцията по заетостта продължава да стимулира паралелното провеждане на теоретично обучение от обучаваща институция и придобиване на практическа подготовка в реална работна среда под ръководството на наставник. За целта ежемесечно се предоставят средства от държавния бюджет за трудово възнаграждение и осигуровки за всяко наето в дуална форма на работа и обучение безработно лице, както и за допълнително възнаграждение на неговия наставник. Средствата се предоставят на работодателите за времето на обучението, но за не повече от 36 месеца. Освен това в пълен размер и за всяко лице се поемат разходите за провеждане на обучение по професия, необходима за конктретната работа. Работодателят има право да избере обучаващата институция и да уговори с нея учебния график и програмата за провеждане и оптимално съвместяване на учебния процес и трудовата дейност на наетите за обучение чрез работа лица.

Втората форма дава възможност на работодателите да заявят професионалното обучение, което кандидатите за работа предварително да преминат преди назначаването им. Обучението на безработните лица се финансира на 100% от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия и средства за транспорт, в случай че местоживеенето им е в друго населено място. Работодателят сам избира обучаваща организация, с която съвместно формират учебния график и провеждат подбор на безработните лица, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа за поне 6-месечен период. Мярката се реализира по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта и Агенцията по заетостта е с дългогодишна практика при предоставянето й.

Сред предлаганите възможности е и финансирането на работа под формата на стажуване или чиракуване на безработни лица, в т.ч. на младежи до 29 години. Работодателите, които наемат безработни лица и осигурят наставник, който практически да обучава и ръководи новонаетите лица, ще могат да получават средства, покриващи разходи за заплати и осигуровки на наетите безработни лица, както и допълнително възнаграждение за наставника.

Предоставя се финансова подкрепа и на работодатели – микро, малки или средни предприятия, които желаят да организират обучения за придобиване или повишаване на персоналните умения и ключови компетентности на заетия при тях персонал.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че бюрата по труда все още разполагат със свободни средства за финансиране на обучения на 200 безработни лица по заявени от работодателите професии, както и за дуално обучение, стажуване, или чиракуване на над 300 безработни, обучения по ключови компетентности на поне 1200 работещи в микро, малки или средни предприятия.

Всички средства, за които работодателите могат да кандидатстват и да получат финансови преференции за инициирани от тях обучения или разкрити работни места за стажуване или чиракуване, се обявяват на сайта на Агенцията по заетостта в рубрика „Обяви за финансиране по региони”. Пълна информация може да бъде получена и от всяко бюро по труда в страната.

Повече на https://www.az.government.bg