Kампанията “Заедно намираме път” събра над 80 хил. лева за финансиране на курсове


Младежи лишени от родителска подкрепа от цялата страна започват обучението си за професионални шофьори в програмата “Заедно намираме път” през април. Инициативата на Volvo Trucks България, която е подкрепена от Министерство на труда и социалната политика и транспортни компании у нас, набра бюджет от над 80 хил. лева. С него ще се финансират шофьорските курсове за Категория С и при необходимост Категория B, както и придобиването на професионална компетентност на над 30 участника. Освен това те ще преминат през допълнително практическо обучение и възможност за стаж в български транспортно-логистични фирми.

Целта е младежите и девойките да получат шанс за добър кариерен старт в една от най-търсените и добре платени професии у нас през последните години. Според проучване на Агенция по заетостта, направено сред бизнеса у нас, именно професионалните шофьори са сред най-търсените кадри, като всяка година се откриват хиляди свободни позиции. Въпреки COVID-19 кризата работодателите в сектора продължават да изпитват недостиг на кадри, а заплащането от години е значително над средното за страната.

“В разговорите ни с младежите и девойките се потвърди очакването ни, че на прага на живота им като възрастни, те имат нужда от консултация и помощ на много нива. Постарахме се да им разкажем повече за работата и живота на професионалните шофьори, за възможностите и отговорностите, които носи тя, и да им помогнем да вземат информирано решение.”, обясни Ина Игнатова, Маркетинг и PR Мениджър, Volvo Trucks България. “Финансирането на обучението им безспорно е важно, но не по-малко важна е организацията, консултацията, създаването на контакти с потенциални работодатели и емоционалната подкрепа.” допълва тя.

В програмата “Заедно намираме път” ще се включат пълнолетни или навършващи 18 години през 2021 година, завършващи средно или средно професионално образование, живеещи в центрове за настаняване от семеен тип и приемна грижа и на които предстои напускане на грижата и самостоятелен живот. Инициативата ще се реализира поетапно в цялата страна, като през април стартират обученята в София, Благоевград, Велико Търново и Враца. Кампанията по подбора е осъществена от експертите на Мистерството на труда и социалната политика.

След успешното придобиване на Категория С, участниците в кампанията “Заедно намираме път” ще получат възможност да преминат през специализираното обучение за кариерно ориентиране и придобиване на практически умения за млади професионални шофьори, което традиционно се провежда с лектори от Volvo Trucks България. Организаторите ще съдействат и за включването на стипендиантите в програми за платен стаж в български транспортни фирми.

“Радваме се, че въпреки всички предизвикателства, с които ни срещна 2020 година, успяхме за три месеца да съберем необходимите средства за реализирането на тази инициатива. Благодарни сме на клиентите ни, които също припознаха кампанията. Вярваме, че с общи усилия ще можем да дадем шанс на тези млади хора да тръгнат по пътя на професионалните шофьори и така да влязат по-уверени в самостоятелния живот.”, заяви Фредрик Олсон, Управляващ директор на Volvo Trucks България.

Средствата за финансирането на инициативата, с която Volvo Trucks избра да отбележи 20-ата си годишнина в България, са набрани от реализираните продажби на камиони и оригинални резервни части Volvo у нас в периода 1 октомври – 31 декември 2020 година. За всеки закупен нов товарен автомобил марка Volvo, компанията отдели по 1000 лева, а 3% от стойността на директните продажби на оригинални резервни части Volvo също бяха насочени към кампанията. Този модел е избран, защото дава възможност на транспортния бизнес също да бъде проактивен участник в каузата, без допълнителни вложения в сегашните предизвикателни времена.