Дни на България на Експо 2015 Милано

Дни на България на Експо 2015 Милано

0 коментара

Италия увеличава инвестициите в България. „Италия е важен пазар и партньор за България и сътрудничеството между двете страни се засилва. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на бизнес форум в рамките на „Дни на България на Експо 2015 Милано“, на който присъстваха представители на над 200 италиански фирми.

Захариева подчерта, че за първите 6 месеца на тази година стокообменьт между двете страни има ръст от 5.2%. Тя представи секторите, в които може да се засили сътрудничеството, както и износа на български продукти за Италия. Сред тях са био храните, производството на мед, винопроизводството, хранително-вкусовата, консервната промишленост, производството на захарни и шоколадови изделия, млечни продукти и стоки на химическата промишленост. Интересни са още производството на лавандула и розово масло за козметичната и парфюмерийна индустрия. Италианският бизнес има интерес към производството на авточасти в България, към концесионирането на пристанища, летища и модернизирането на железопътната инфраструктура.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров подчерта, че приоритетни сектори за насърчаване на чуждите инвестиции в България са високотехнологичния сектор, електрониката, електротехниката, информационните технологии, фармацевтичната индустрия. По негови данни, Италия е на трето място за страната ни по стокообмен, след Германия и Русия. Търговията между двете страни надхвърля 4 млрд. евро. До момента италиански компании са инвестирали над 1.4 млрд. евро в България. В страната оперират над 1000 италиански фирми, които осигуряват над 25 000 работни места.

В рамките на "Дни на България на Експо 2015", Мариета Захариева се срещна с представители на модната компания "Армани". Концернът иска да прави фабрика за мъжка конфекция в България и оглежда района на Плевен като потенциал за инвестиции. В момента проучват възможностите за осигуряване на квалифицирана работна ръка, обясни Захариева. "Армани" искат да кандидатстват по различни проекти и програми за обучение на персонала. Те се надяват да получат подкрепата на държавата в това отношение. Мариета Захариева предложи на представителите на компанията да изпращат кадрите на обучение и в Италия. Отделно от "Армани" ще проучат възможностите за кандидатстване по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за осигуряване на необходимото оборудване и технологии за фабриката.”

Бизнес форумът в Милано се организира от Италианската търговска камара в България.