Позитивно развитие за Гърция, кризата в самолетната индустрия е временна. Това показват анализите на риска от Кофас


Самолетната индустрия е икономически устойчива и инцидентът на Germanwings едва ли ще окаже влияние върху отрасъла в дългосрочен план. Гърция върви в посока възстановяване на доверието и ръст на приходите от данъци, което прави сценария за оставането й в Еврозоната по-вероятен. Това са данни за един секторен и един странови риск, които бяха представени официално от Кофас пред медиите. Освен по-скоро краткосрочното влияние на инцидента в Алпите, Кофас предвижда и нарастване на конкуренцията в авиационния бранш от авиокомпаниите в Азия. Това вероятно ще доведе до увеличаването на концентрацията на компаниите в сектора. Все още водещ критерий за бъдещото развитие на отрасъла остава наличието на платежоспособно население. По информация на Кофас, средната класа в страните от Азия ще увеличава своя дял спрямо общото население, докато в европейските страни тя ще намалява. „Въпреки инцидента с Germanwings, нискотарифните компании се очаква да не загубят съществено в позициите си, а конкуренцията при тях се очаква да се увеличава” – отбеляза Милена Виденова, управител на Кофас за България.

Въпреки риториката на управляващата коалиция, Гърция демонстрира, че е склонна на компромиси. Заедно с факта, че ЕС не дава сигнали да има намерение да създаде подобен прецедент, тази тенденция прави основния сценарий за развитие в страната по-вероятен. „При евентуално негативно развитие на ситуацията в Гърция обаче, рисковете за България остават – те могат да бъдат свързани с въвеждане на допълнително данъчно облагане за наши компании, отблъскване на инвеститори поради дестабилизацията в региона и други” – добави Милена Виденова. Повече информация за други браншове ще бъде дадена по време на конференцията на Кофас „Секторни и регионални рискове и създаване на финансова стабилност”, която ще се състои на 23 април в София.

За Кофас

Кофас Груп, световен лидер в областта на кредитното застраховане, предлага на компаниите по света решения за защита срещу риск от финансови загуби от техни клиенти, както на местните, така и на международните пазари. За 2014 г. групата разчита на съдействието на 4 406 служители и отчита консолидиран оборот от 1.441 млрд. евро. Представена директно или индиректно в 98 страни по света, Кофас подсигурява транзакциите на близо 40 000 компании в повече от 200 страни по света. Всяко тримесечие групата публикува анализ на риска за 160 държави, на база на уникалните познания за платежоспособността на компаниите, както и на опита на своите 350 оценители на риска, намиращи се в близост до клиентите и техните длъжници. Във Франция Кофас управлява гаранции по износа от името на френската държава.