Площад „Батенберг”приюти изложение „Младежта в движение“

Площад „Батенберг”приюти изложение „Младежта в движение“

0 коментара

Инициативата „Младежта в движение” на Европейската комисия се провежда между 13-15 май 2014 в София, в специално построена шатра пред пл. "Княз Александър Батенберг", 1 ( на мястото на бившия мавзолей). В нея са разположени щандове, предоставящи информация за европейските програми за образование, обучение, доброволчество и заетост на младите хора в Европа. Програмата включва презентация на тема „Ориентиране за мобилност”, която ще акцентира върху възможностите на новата програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+”.

Изложението бе открито от заместник-министър Росица Янкова и евро комисар Ласло Андор, с участието на ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов. „От началото на годината над 15 000 млади хора намериха работа в реалната икономика, чрез европейската инициатива „Гаранция за младежта”, отчете заместник-министър Янкова. Осигурена е субсидирана заетост и обучение на 6 400 младежи, а на 22 000 са изготвени индивидуални планове от експерти на Агенцията по заетостта. През следващия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. ще се стимулира младежкото предприемачество, допълни тя.

Евро комисар Ласло Андор постави фокус върху усвояването на средствата от Европейския социален фонд за младежка заетост, интегриране на роми и помощ за интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда. „Правото на свободно движение е основно право на гражданите в ЕС и усвояването на чужди езици е съществено предимство за реализацията на европейския трудов пазар”, подчерта Ласло Андор. По неговите думи свободното движение на работници стимулира конкурентноспособността на икономиката.

Изложението е с отворени врати и в продължение на 3 дни граждани ще имат възможност да се запознаят с различни програми и инициативи на ЕС.