В БТПП бе представен строителния панаир в Истанбул 2 – 6 май 2012г.


На проведения в БТПП българо-турски строителен форум бе представен международния строителен панаир, който ще се проведе в гр. Истанбул, Турция в периода 2-6 Май 2012 г. Организатор на панаира е YEM - Строителен Информационен Център.
Събитието бе открито от заместник председателя на БТПП, Георги Стоев. Целта на форума е да се опознае потенциала на двете страни - България и Турция,  както и възможностите за бъдещи съвместни проекти в областта на строителството.

Приветствие към участниците поднесе и Н. Пр. г-н Исмаил Арамаз, извънреден и пълномощен посланик на Турция в София.
 След подписването на споразумението за свободна търговия през 1998г. стокообменът между двете страни е нараснал около 10 пъти, каза в приветствие Стоян Сталев, зам. председател на  Турско-българската търговско-индустриална камара.
Представяне на българската икономика и възможностите за инвестиране направи Георги Алипиев от Българската агенция за инвестиции. Презентация на българската строителна индустрия направи  инж. Николай Станков, член на УС и представител на софийския офис на Българска строителна камара. Той запозна участниците във форума с тенденциите в строителството и бъдещите съвместни проекти.
Проблемите и възможностите на изолационната индустрия в България представи  Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. Като цяло у нас се наблюдава спад в строителството, след големия пик през 2008 г. Налице е замразяване на чуждестранните инвестиции. Болшинството от българските строителни компании имат финансови проблеми. Въпреки спада, като цяло съществува голям потенциал за пазара на изолации, във връзка с изискванията на ЕС за спестяване на енергия. Предстои цялостно реновиране на сградния фонд в България, напомни той.
Д-р. Барис Онай, генерален директор на YEM – Строителен Информационен център, презентира турския строителен сектор.
Д-р. Онай отбеляза, че строителният сектор в Турция расте с голяма скорост през последните две години, защото обслужва нуждите на развиващата се индустрия , изграждайки необходимите й сгради и съоръжения. През  2010, 2011 г Турция постига ръст, включително в строителния бранш, където той е 10% на годишна база. Няма спрени строителни обекти, включително в жилищното строителство, подчерта  Басил Онай. За това съдейства и решението на турското правителство да намали данъците за жилища за определен период, което прави бум на изкупуването на готовите жилищни сгради и освобождава свежи пари за ново строителство. Строителните предприятия оказват услуги и в чужбина. Турция е на второ място в света по брой на строителни фирми след Китай, по обясними причини.
За 2011 г. износът на турската икономика е за около 300 милиарда щатски долара, като желаната цел е през 2013 г., когато ще се чества 100 г от създаване на Турската република, до достигне до размер около 500 милиарда щатски долара. Външният обмен е предимно с Германия, Ирак, Англия, САЩ, Италия.
Развиващата се индустрия  е свързана с голямо изразходване на енергия, което определя нуждите и вноса на производствена енергия, предимно от Русия, за турската икономика като цяло. В момента се изграждат Хидроенергийни обекти на територията на страната. Договорено е с Русия изграждане на ядрена централа. В заключение Басил Онай покани присъстващите български строителни предприемачи да посетят изложението в Истанбул от 2 до 6 май 2012, на което организатор е YEM
БТПП и търговския отдел на турското посолство в София ще окажат съдействие на изявилите желание български фирми да посетят международния строителен панаир в периода 2-6 Май в Истанбул. Повече за изложението на www.yem.net

jem centre

YEM Строителен Информационен център, е частна фирма, занимаваща се с информационна дейност, организиране на изложения, конференции, симпозиуми, както и с издаване на списания и каталози с икономическа насоченост. YEM изготвя ежегодни доклади анализи за състоянието на строителния сектор в страната. В библиотеката на БТПП бяха депозирани екземпляри от последния каталог на турски фирми, производители на строителни материали и оборудване в строителството, издаден от Центъра.