С Отворено писмо до членовете на Асоциацията, АИКБ изрази задоволство от приетия от НС Закон за допълнение на Кодекса за социално осигуряване


Законът слага край на лошата практика на така наречената „френска безработица“- схеми, които включват краткосрочна заетост във Франция или друга страна (Великобритания, Испания), след която работниците се завръщат в България, за да получат високи обезщетения за безработица

Според АИКБ над 100 милиона лева ежегодно се източваха неправомерно, което значително подкопа финансовата стабилност на нашата социално осигурителна система, но и създава корупционен натиск върху бюрата по труда и медицинските комисии.

В Писмото се казва, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) години наред води последователна политика на нетърпимост към феномена „френска безработица. В рамките на тези свои усилия, АИКБ изпрати сигнали до Агенцията по заетостта (АЗ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерския съвет (МС) и Главната прокуратура. Асоциацията изнесе въпроса и на равнището на Европейския съюз, като влезе в комуникация по този въпрос с Европейската комисия и представи пред ръководителя на Европейския орган по труда в пряк диалог естеството на проблема.

АИКБ не просто разгласяваше негативното влияние на „френската безработица“, на практика голяма част от анализите на тази вредоносна дейност бяха направени за първи път точно от Асоциацията и нейни индивидуални и браншови членове. А резултатите от тези анализи бяха повече от тревожни.

Положени бяха много усилия за дълъг период от време, но в крайна сметка постигнахме поставената цел. Премахнахме една грозна „схема“ за източване на социалното осигуряване в България.

Оставаме с надежда, че при следващи наши противопоставяния на корупционни практики, ще постигаме резултат по-бързо, а няма да трябва да се борим с години, се казва още в писмото.

Законът е приет с подкрепата на всички парламентарни групи , въз основа на Законопроект внесен от народните представители: Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя Василева и Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Повече информация на www.bica-bg.org