За осемнадесети път БАИ връчи годишните награди „Инвеститор на годината“


На официална церемония „Инвеститор на годината“ за 2023 , организирана от Българската агенция за инвестиции (БАИ), бяха отличени едни от най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи „Шнайдер Електрик България“ ЕООД – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. Отличието връчи заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

В Министерството на иновациите и растежа работим целенасочено за това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. От началото на мандата на правителството имаме рекорден брой инвеститори – връчени са 23 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите за 510 млн. ле. и 2022 работни места. Това е с 41% повече от същия период за миналата година. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2023.

Министър Стойчева отличи един от световните лидери в автомобилната индустрия „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД с наградата „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията е част от японската корпорация Нидек и е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степен на специализация и конкурентни дейности. „Нидек България“ инвестира близо 5 млн. лв. в създаване на експортен екип за научна и развойна дейност у нас, която е съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извън бордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания. По проекта се откриват над 70 работни места.

„Приоритет на Министерството е създаването на благоприятна среда за развитие на иновации, сътрудничество между бизнеса, академичната общност, правителството и всички местни структури. Също така и превръщането на България в иновационен хъб в Югоизточна Европа, която да бъде лидер и да обедини иновационните долини в региона“, заяви министърът на иновациите и растежа.

Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи министърът на икономиката Богдан Богданов на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД. 

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен с фокус върху намаляване на въглеродните емисии. Наградата беше връчена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на фирмата „Технически компоненти България“ ЕООД. Отличието „Устойчив бизнес“ отиде в „Бадер България“ АД. Наградата връчи изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаждиев.

За „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“ беше отличена Община Стара Загора. Наградата беше връчена от заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Наградата „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“ отиде в „Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ АД, като я връчи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. За „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“ беше наградена „Синьо лято“ от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Тази година наградата „Успешен стартъп“ получиха три стартиращи предприятия – „Барин Спортс“ АД, „Келвин Хелт“ АД и „Дайе“. Отличията връчиха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов. 

Две компании взеха приза за „Иновативен продукти“ – „Дронамикс Кепитъл АД“ и „Евротръст“. На първите връчи заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, а на вторите – директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

На тържествената церемония присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари ,медии… 

Повече на https://www.mig.government.bg/