Отличиха  победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.


Наградата за специален принос Отличието беше присъдено на проф. Силвия Илиева, Директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“. Това е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект. GATE е избран за тестов център на НАТО по проекта DIANA, също така работи по много проекти, сред които “цифров двойник на града“ и изграждане на Date Spaces в здравеопазването. Наградата бе  връчена от Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара, и  от българският учен и писател Георги Бърдаров.

Победителите в отделните категории

В категория Младежка награда, след оспорвана надпревара между 17 проекта, журито отличи Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“ (София), с проекта му „Дигитална достъпност“. Това е софтуерен продукт, чрез който незрящи лица могат да използват компютъра за изпълнение на основните компютърни функционалности по възможно най-лесен за тях начин, като се използват разбираеми гласови инструкции и гласово въвеждане на български език.

В категория Образователна награда победител е Асоциация „IT Стара Загора“ със Zara Tech Education: ИТ образование и технологични тенденции“. Проектът утвърждава активното сътрудничество между водещи IT компании в Стара Загора и образователните институции – професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възстанови местната технологична индустрия и да позиционира региона като следващия технологичен център с висок потенциал в България.

Наградата в категория Журналистически принос получи Мария Иванова, Tech.OFFNews.bg за публикациите си относно технологични решения в различни сфери – медицината, образованието, космическата и анимационната индустрия, машинното обучение и изкуствения интелект, които показват ролята на страната ни и потенциала на българските IT технологии да допринесат за развитието на съответната област.

Наградата в категория Публична администрация беше присъдена на Община Чавдар. „Туристически портал на село Чавдар“ представлява иновативно решение за привличане на туристи и представяне на разнообразието от интересни събития и локации за посещение в селото.

Най-добраStart Up компания в конкурса беше определена Релева АД – Releva – високотехнологично решение за персонализация на уебсайта и всеки етап от потребителското преживяване в онлайн търговията. Клиентите на Релева включват стотици брандове от България и страни от Балканите.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга отличието спечели AMPECO с едноименното софтуерно решение за управление на зарядни станции за електромобили. AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Платформата се използва на 6 континента, като чрез нея се управляват над 65 хил. зарядни станции. Компанията е сред лидерите на пазара в ЕС и Обединеното кралство, като предстои разширяване на дейността на северноамериканския пазар.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика победител стана БГК АД с „Внедряване на цялостно IT решение в стартъп за модерна търговия Minimart“. В кратък срок е изградена инфраструктура за свързаност между всички магазини, настроена е ERP и POS система и надеждна интеграция между тях. Основното предизвикателство е постигането на максимално бърза експанзия, което е критичен фактор за успеха и достигане на устойчивост на бизнес модела, поради малкия размер на магазините и голямата първоначална инвестиция.

Цялата информация можете да видите на"

https://www.bait.bg/novini/izvestni-sa-pobeditelite-v-konkursa-nagradit…