МИНИСТЪР ЦОКОВ: СТАРТИРА ПИЛОТЕН ПРОЕКТ С GOOGLE В 200 БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА


Стартира пилотен проект между МОН и Google, който ще обхване повече от 200 български училища. В тези образователни институции ще могат да се използват най-новите инструменти на технологичния гигант в сферата на образованието, включително и базирани на изкуствения интелект. Това бе договорено по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с регионалните мениджъри на Google за Европа, Африка и Близкия изток. Разговорът се състоя в рамките на най-голямото изложение в света в сферата на образованието - BETT 2024, което се проведе в Лондон.

На него присъстваха и заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева и проф. Найден Шиваров, директор на Националния STEM център.

По време на срещата бяха представени функционалностите на част от инструментите. От Google обясниха, че още от 2015 г. използват функционалности на изкуствения интелект, за които често потребителите дори не подозират. Сега обаче се разработват нови решения, насочени към улесняване и подпомагане на ежедневната работа на учителите. Анализът показва, че инструментите, които досега предоставят на училищата, спестяват средно по 10 часа седмично на учителите или повече от един работен ден. С функционалностите, до които ще имат достъп тези 200 български училища, спестеното време ще е дори по-голямо. „Много училища в България имат добър опит с работата с тези продукти и затова страната ни иска да ги подкрепи и да им даде възможности да използват най-новите решения на глобално ниво“, подчерта министър Цоков. Двете страни се договориха, че процесът може да започне още от април, а от активността на училищата ще зависи тяхното подбиране.

По време на BETT 2024 бе подписано споразумение между технологичния гигант Intel и Министерството на образованието и науката. Подписи под документа положиха министър Галин Цоков и генералният мениджър за образование на компанията на глобално ниво Сиджем Ертем.

Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението, които страната ни ще използва както за изграждане на националния STEM център, така и за подпомагане на всички образователни институции.

Инициативата на Intel „Skills for Innovation“ дава възможност на педагозите да въведат технологии, за да създадат иновативни учебни преживявания, които активно ангажират учениците във всякаква учебна среда – виртуална, на живо или хибридна. С подписаното споразумение страната ни ще има достъп до част от ресурсите като първа стъпка за популяризирането ѝ и по-масово използване в българските училища. В целия процес страните се ангажират и за партньорство по подобряване на съдържанието на български език, за да бъде от максимална помощ на учителите. „Целта е до края на годината всяко българско училище да има STEM кабинет, а тази платформа е още една възможност да въведем по-бързо проектно базираното обучение“, коментира министър Цоков.

Повече за договорените партньорства по време на посещението на министъра в Лондон на https://www.mon.bg